Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 7. kedd, Herman

Csatazaj Budaörsön a Honvédelem Napján

Újbuda   |   2019, május 20 - 15:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Honvédség járműveit és eszközparkját ismerhették meg egy háromnapos haditechnikai és légi bemutatón a Budaörsi Repülőtérre látogatók. A felvonultatott eszközök alkalmasak a hagyományos, a modern és a hibrid hadviselés műveleti feladatainak ellátására.

A Magyar Honvédség 1849. május 21-én visszafoglalta Budát a császári csapatoktól – ennek emlékére 1992-től minden évben ezen a napon rendezik meg a Honvédelem Napját. A 170. évfordulót megelőző hétvégén látványos haditechnikai eseményt rendeztek a Budaörsi repülőtéren: bemutatták a Zrínyi 2026 program keretében felújított, illetve újonnan beszerzett technikai eszközöket, láthatta a közönség a szürke Airbus A319-es és Dassault Falcon 7X utasszállító repülőket, a felújított Mi-17-es szállító- és harci helikoptereket, egy új Airbus helikoptert, és egy Grippen kötelék is bemutatót tartott.

Azeseményen felvonult a honvédség valamennyi szárazföldi technikai eszközének egy-egy példánya, személyautóktól kezdve a Leopard 2 A7+ tankokig és a Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegig. Utóbbiakat a német hadsereg színeiben, a gyártó bemutatásával lehetett látni. Kipróbálhatók voltak a Magyarországon készülő új kézifegyverek és eszközök, a katonák pedig megújult egyenruhájukban díszelegtek.

B. GY.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Nem áll le az élet a kerületben

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben meghozott intézkedéseket elvben mindenki ismerheti már, a gyakorlatban azonban még számos probléma merül fel. Ezek megoldásáról kérdeztük Hintsch Györgyöt, Újbuda városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármesterét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.