Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 27. szerda, Szabina

Csillagászati jövőképet alkottak a Kiscsillagok

Újbuda   |   2014, május 30 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Második lett az újbudaiak csapata a 6. Országos Kulin György Csillagászati Versenyen. A Tatán rendezett versenyen döntőjén négy magyarországi régió legjobbjai, valamint egy felvidéki és egy erdélyi csapat vett részt. A 6-8. osztályos diákok arról is beszámoltak a vetélkedőn, hogy hogyan képzelik el a csillagászatot, annak kutatási irányait negyed évszázad múlva.

 Május 17-én Tatán rendezték meg a 6. Országos Kulin György Csillagászati Versenyt. Budapestet és a Pest megyei régiót a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjai közösen képviselték, a csapat második helyet szerezte meg. 

A Kiscsillagok138 csapat tagja volt Kálmán Levente, Mozol Kristóf és Barlay Bori, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 8.b osztályos tanulója, valamint Härtlein Károly, a Gárdonyi Géza Általános Iskola 8.b osztályos tanulója. Felkészítő tanáraik Várday Gergely és Kálmán József (MCSE tag) voltak. 

A csapat három internetes fordulót követően került a döntőbe. A versenyre egy rövid képzelt riporttal kellett készülniük, amelyben bemutatták, hogyan képzelik el a csillagászatot 25 év múlva – mik lesznek a főbb kutatási irányai, milyen eszközökkel folyik majd a kutatás. A mintegy négyórás verseny kilenc fordulóból állt, a zsűri a képzelt riportot valamint a csapat jelvényét egyaránt pontozta.

Újbuda

Csillagászati jövőképet alkottak a Kiscsillagok

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Piknikhangulat az Árasztó-parton  

Dél-Buda izgalmas Duna-parti szakasza idén nyár végéig horgászok, futók kietlen terepe volt, augusztus vége óta viszont piknikbútorokkal, hintával, tűzrakóhelyekkel gazdagodott a terület.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.