Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. kedd, Máté, Mirella

Dániai tanulmányok

Újbuda   |   2016, december 30 - 08:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Olvasónk, Lili azzal jelentkezett szerkesztőségünkben, hogy szívesen beszámolna dániai tanulós élményeiről. Arra kértük, foglalja össze röviden, milyen előnyei vannak a külföldön tanulásnak, és meséljen, milyen az élet az Európai Unió egyik legtehetősebb országában.

Radányi Lili két éve, az Educatio Kiállítás hatására döntötte el, hogy külföldön szeretné tovább tanulni. "Mindegyik standot megnéztem, a végén pedig mérlegeltem, hogy melyik tetszik legjobban és mi milyen előnyökkel járna" - írta lapunknak dániai élménybeszámolójában. Azt tudta, hogy külföldön, angol nyelven szeretne tanulni és nem akar diákhitelt felvenni. Ismerőse ajánlotta neki Dániát, ahol ingyenes az oktatás. - Tavaly ősszel végül kiválasztottam egy Marketing Management szakot a VIA University College-en Horsensben – írta.

Dániában igen magas az egyetemi oktatás színvonala, sok szakon van angol nyelvű képzés, az állandó vizsgák helyett pedig gyakorlati feladatokkal lehet elsajátítani a tananyagot. A dán oktatás rendszere eltér a Magyarországon megszokottól: a Lili által felvett szak két év AP degree-ből áll, ami után másfél év a Bachelor program, és amely magába foglal egy 6 hónapos gyakorlatot is. Úgy véli, ez hatalmas előnyt jelent, mivel nem diplomavédés után kell céget keresni a gyakorlathoz, hanem már „menet” közben.

Lili márciusban adta be jelentkezését az egyetemre. A számtalan dokumentum mellett motivációs levelet és önéletrajzot is kellett írnia, valamint le kellett tennie egy külföldön is elfogadott nyelvvizsgát (IELTS, TOEFL, Cambridge).
Ami a szállást illeti, Magyarországról lehetetlen volt albérletet keresni a dán városban – folytatta Lili - így maradt a „kollégium”. Ez két embernek megfelelő méretű lakást jelent, külön szobával, közös nappalival, felszerelt konyhával és fürdőszobával - vagyis más szempontokat követ, mint a hazai kollégiumok.
Lili végül augusztus elején költözött Dániába, hogy mindent elintézzen és megismerjen, amire elkezdődik az egyetem. Miután megkapta a dán munkavállaláshoz szükséges sárga kártyát, szerencséjére olyan állást talált, ahol olaszul beszélő diákokat kerestek egy férfi divat-kiegészítő üzletbe. A boltnak, ahol dolgozni kezdett - nem mellesleg - magyar érdekeltsége is van. - Itt tapasztaltam meg, mennyire fontos a többnyelvűség, illetve mennyi előnye van, ha valaki más idegen nyelvet is beszél az angolon kívül. Dániában általában a külföldi diákok dán nyelvtanfolyamra járnak; az Európai Unió tagállamaiból érkezők 180 órát tanulhatnak ingyen. A beszédkészség fejlesztő gyakorlatokat párban vagy csoportban kell elvégezni, ilyenkor mindenki türelmesen segít a másiknak. A tanárok partnerként kezelik a diákokat, mindenben segítik és motiválják a hallgatókat. Az órákon négyfős tanulócsoportokban dolgoznak, aminek lényege, hogy jobban megismerjék egymás szokásait, módszereit, kultúráját.
Dániában nem olcsó az élet, de erre is vannak megoldás – írta Lili. Ha például valaki EU állampolgárként tanul Dániában (nem Erasmus programban) és közben heti 10-12 órát dolgozik, igényelheti az úgynevezett SU állami támogatást. Ez olyan mértékű pénzbeli segítséget jelent, hogy sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.