Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. kedd, Vencel

Dél-Budán jó tanulni

Újbuda   |   2018, január 8 - 09:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. és a XXII. kerületben diáknak lenni jó – derült ki a Dél-Budai Tankerületi Központ évnyitó sajtótájékoztatóján.

A Dél-Budai Tankerületi Központ által, a XI. és a XXII. kerületben fenntartott 32 oktatási intézményben több összesen mint 16 ezer tanuló jár. A diákok 67 százaléka újbudai általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, alapfokú művészeti iskolában, illetve egységes gyógypedagógiai módszertani intézményben tanul – mondta Gálné Csabai Klára a Dél-Budai Tankerületi Központ igazgatója.

Az iskolákban kiemelten fontos a gyermekközpontú nevelés, a szeretetteljes, családias légkör, továbbá a tehetséggondozásra is valamennyi dél-budai intézményben odafigyelnek. A jó tanuló-jó sportoló-idegen nyelven jól beszélő diákok oktatására például az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában egy innovatív modellt dolgoztak ki. - Az intézmény kiemelt célja, hogy a végzős gyerekek és a pedagógusok 30-50 százaléka B2-es nyelvvizsgával rendelkezzen – mondta Kis Mihály igazgató.

A tankerületben régi hagyománya van nezetiségi oktatásnak. A Dél-Budai Tankerületi Központ fenntartásában működik több német nemzetiségi, illetve két tanítási angol nyelvű általános iskola. A gimnáziumokban emelt szintű nyelvi képzéseket, a szakgimnáziumokban művészeti képzéseket biztosítanak, a tehetséggondozó kollégiumban pedig vidéki tanulóknak is van férőhely. A művészeti Iskolában a zenei tanszakokon kívül báb és színjáték, balett- és néptánc képzés is folyik, a színházművészeti és táncművészeti tagozatokon tanulóink versenyeredményei országos szinten elismerésre méltók.

Az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában a nyelvoktatás mellett a német kultúrára, a társadalomismeretre és a történelemre, az újbudai József Attila Gimnáziumban a fakultatív foglalkozásokra – biológiára, filmes táborokra és drámaórákra – fókuszálnak. - A Gárdonyi Géza Általános Iskola foglalkozásai a hagyományok őrzésére, valamint az újításokra, és a fejlesztésekre koncentrálnak - tudtuk meg Homolay Károly igazgatótól.
A Dél-Budai Tankerületi Központ gazdasági szervezete a jelenlegi szervezeti struktúrában 2017. január 1-jével kezdte meg működését. Az önállóan gazdálkodó költségvetési szerv és az iskolák között jó és kooperatív a kapcsolat. A tankerületi központ az intézményvezetőkkel egyeztetve alakította ki  éves költségvetését, az igazgatók rendszeres tájékoztatást kapnak iskolájuk pénzügyi kereteiről.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.