Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 27. kedd, Szabina

Délelőtt többen szavaztak mint négy éve

Újbuda   |   2014, október 12 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Erőteljesebb a szavazói aktivitás mint 2010-ben volt az önkormányzati választáson, ma délelőtt 11 óráig a választók több mint 16 százaléka adta le szavazatát. Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát.

Délelőtt 11 órakor 16,5 százalékos volt a részvételi arány a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán. A fővárosban a szavazók 14,47 százaléka, azaz 202 ezer 906 polgár adta le szavazatát eddig az időpontig. Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 402 ezer választóból 0,65 százalék, azaz 9109 fő szavazott, délelőtt 9 órára már a jogosultak 4,83 százaléka, 11 órára a jogosultak 14,47 százaléka járult az urnákhoz - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

Megyék közül a részvételi arány 11 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 19,87 százalék, ami 49.921 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvétel Zala megyében volt (15,12 százalék).

Az 1998-as önkormányzati választáson 15,51 százalék, a 2002-es választáson 17,91 százalék szavazott 11 óráig. 2006-ban az önkormányzati választáson a választásra jogosultak 18,53 százaléka voksolt 11 óráig, négy éve pedig 16,31 százaléka.

Eközben zajlik a Nemzetiségi önkormányzatok választása is, melyen a részvételi arány ugyancsak 11 órai adat szerint 24,26 százalékos volt. A fővárosban a szavazók 20,66 százaléka, 3.822 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

Magyarország 3177 településének 10 351 szavazókörében este 7 óráig 8 millió 170 ezer választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. A nemzetiségi önkormányzatokat közel 241 ezer nemzetiségi választópolgár választja: ők 1523 településen, 3189 szavazókörben voksolhatnak.

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyétől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 18 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte, de - az országgyűlési választással ellentétben - ők nem "viszik" magukkal a lakóhelyük szerinti jelölteket, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz a szavazatszámláló bizottságtól. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A választáson 41 452 első választót várnak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá. Az első választók emlékkártyát kapnak.

A választás lebonyolításának törvényességét csaknem 32 ezer delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a helyi és területi választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is. Négy évvel ezelőtt 30 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában.

Az NVI arra számít, hogy az adatok döntő többsége este 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig tart.

Újbuda/MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra dr. László Imrével  

2020november0409:00
»
2020november0410:00

Az online fogadóórák sorát ismét László Imre polgármester folytatja. Beszámol az elmúlt egy hónap eseményeiről, döntéseiről, illetve válaszol az Önök kérdéseire. Ezeket már most feltehetik itt az oldalon Messenger üzenetben vagy az élőben közvetített fogadóóra alatt kommentben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.