Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 4. szombat, Ulrik

Diplomamentés: újabb esély

Újbuda   |   2014, augusztus 26 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Két lehetőségük lesz azoknak, akik a Diplomamentő program szintfelmérőjén nem felelnek meg. Egyrészt kérhetik a nyelviskolától, hogy javasoljon számukra a tudásszintjüknek megfelelő képzést, amelynek elvégzésével valószínűsíthető a B2 szintű, általános, komplex nyelvvizsga sikeres letétele, vagy ismét lehetőségük lesz a szintfelmérő teljesítésére önálló felkészülést követően. Már augusztusi végén megkezdődhetnek a képzések - írja a Világgazdaság.

Jelenleg a keretszerződések megkötése zajlik a Diplomamentő Programmal kapcsolatban a felnőttképzési intézményekkel – közölte a parlament honlapján a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály jelezte, hogy az intézmények és a hallgatók jelentkezése a tervezettnél több időt igényelt, azonban ez nem veszélyezteti az eredeti ütemezés betartását. Az első képzések pedig az eredeti elképzelésnek megfelelően már augusztus végén megkezdődhetnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának összesítése szerint 2006 óta mintegy 50 ezer felsőoktatási képzés zárult nyelvvizsga nélkül, ennyien maradtak diploma nélkül az adott képzésben megkövetelt nyelvvizsga. Legény Zsolt MSZP-s képviselő szerint a diplomamentésre szánt keretből viszont nagyjából 10 ezer támogatottra futja, vagyis minden ötödik diploma nélkül maradt érintett fér csak bele а programba, miközben már a jelentkezéskor kétszeres volt a túljelentkezés. A képviselő szerint az eljárás kísértetiesen hasonlít а Tudásod а jövőd! című uniós program lebonyolításához, mivel ezt is régóta várták а felnőttképzők, sok helyen azonban csalódás lеtt belőle.

A tárcavezető közölte, hogy a képzésre sokkal többen jelentkeztek a vártnál, ezért vizsgálják további források bevonásának lehetőségét, például az NFA képzési alaprészéből.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. nemrég azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy „a Diplomamentő Programra a mai napig 29 ezer fő regisztrálta magát". Augusztus végén a legmagasabb óraszámú, azaz 240 órás képzéseket szeretné elindítani az OFA, majd szeptemberben indulnak a 120- és 180 órás képzések is, 6-14 fő közötti csoportlétszámmal. A regisztráltak 73 százaléka angol, 25 százaléka német, 2 százaléka francia nyelvet kíván tanulni. A résztvevők 13 százaléka 120 órás, 21 százaléka 180 órás, míg 66 százaléka 240 órás képzéseken szeretne részt venni.

„Akik a Diplomamentő program szintfelmérőjén nem felelnek meg, két lehetőség közül választhatnak" – hangoztatta Varga. Egyrészt kérhetik a nyelviskolától, hogy javasoljon számukra a tudásszintjüknek megfelelő képzést, amelynek elvégzésével valószínűsíthető a B2 szintű, általános, komplex nyelvvizsga sikeres letétele, vagy ismét lehetőségük lesz a szintfelmérő teljesítésére önálló felkészülést követően. Varga szerint a kormány más lépéseket is tett, hogy a nyelvvizsga hiánya miatt ne, vagy csak minimális számban essenek el hallgatók diplomájuk megszerzésétől. Ilyen például a kiterjedt ösztöndíjrendszer, a kollégiumok, szakkollégiumok hálózata, vagy a kormány által a HÖOK bevonásával működtetett Mentorprogram is. Varga közölte: hogy a diplomás pályakövetési rendszeren keresztül a végzett hallgatók további életpályáját, kilátásait, elhelyezkedési esélyeit, valamint a "tanulmányi élet minőségét" befolyásoló egyéb tényezőket is vizsgálják, hogy erősítsék a felsőoktatási intézmények és a munkaerőpiac közti kapcsolatot.

A Diplomamentő program keretében 2015. december 30-ig kell majd megszerezni a nyelvvizsgát a résztvevőknek, ha a vizsga nem sikerül, legalább két alkalommal meg kell ismételni, ezeknek a költsége a vizsgázót terheli. Vissza kell fizetni a képzési díj felét (ami 150 ezer forint is lehet), ha önhibájából nem szerzi meg valaki a nyelvvizsga-bizonyítványt.

A programra azok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a hazai felsőoktatásban sikeresen teljesítették, valamint ezt igazolják, és már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvehessék diplomájukat. További feltétel az is, hogy ne álljanak hallgatói jogviszonyban, vállalják az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését, valamint alapfokú nyelvismerettel rendelkezzenek amit nyelvi szintfelmérőn kell igazolni. A regisztrált álláskeresőket előnyben részesítik, valamint azokat is, akiknek lakhelyén az országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta. Több mint 6000 olyan regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A korábbi tervekkel ellentétben a 35 éven felüliek is részt vehetnek a képzésben.

Világgazdaság

 újabb esély

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.