Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 11. vasárnap, Leó, Szaniszló

Dzsúdóakadémia épül Gazdagréten

Újbuda   |   2014, március 27 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Ünnepélyes keretek között tették le a Budai Judo Akadémia alapkövét Gazdagréten. A hazai judo sport budai regionális központja a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola területén, részben annak tetején épül. Tervek szerint a cselgáncs bázison - ahol várhatóan sztársportolók edzik majd a fiatal reménységeket - már idén elkezdődhet a munka.

Kezdődik Gazdagréten a Budai Judo Akadémia építése. Az ünnepélyes alapkőletételen Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár elmondta, hogy a judo terem a kormány, a Magyar Judo Szövetség és a helyi lakosok összefogásának eredménye lesz, ami olyan hosszú távú befektetés, amely megalapozza a sportág jövőjét a régióban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a cselgáncs kiváló eredményei alapján bekerült a tizenhat kiemelt sportág közé. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke megjegyezte, hogy a sportágfejlesztési programban szereplő sportágak közül elsőként a judo budai bázisának felépítése kezdődik meg. A szövetség vállalása az, hogy ötszörösére növekedjen a judósok száma Magyarországon. Molnár László alpolgármester arról beszélt, hogy Gazdagrét történetének legnagyobb sportberuházásaként a Judo Akadémia tovább gyarapítja a helyi fejlesztéseket.

A megnyitón részt vett Hadfi Dániel Európa bajnok és világbajnoki bronzérmes olimpikon, aki Gazdagréten nőtt fel, három éve pedig edzőként, testnevelőként is dolgozik a kerületben. Szerinte óriási igény és nagyon kevés hely van judora a környéken, ahol közel 120 gyerek műveli a sportot. Tavaly télen ezért a kerületi televízió egykori épületében alakítottak ki önálló termet erre célra. Hadfi Dániel szerint a létesítménnyel végre a budai régiónak is lesz saját Judo központja, az akadémia méretei pedig lehetőséget teremtenek majd a létszám duplázására. Az edzőbázissal olyan színvonalas oktatóhely jön létre, amely amatőrtől profiig, legfiatalabbaktól a felnőttekig minden igényt és korosztályt kiszolgál. Fellegvára lehet az utánpótlás nevelésnek, de egyben a legmagasabb elvárásoknak megfelelő verseny és edzőhelyszín is lesz - tájékoztatott Bere Tamás, az Újbudai Judo Sportegyesület elnöke, aki többszörös magyar bajnokként szintén tanítani fog a központban. A szakedző bízik abban, hogy a Csiki suliban működő egyesület létszámát a jelenlegi kétszázról tovább tudják majd emelni.

Bere Tamás kiemelte, a szülői összefogás is hozzájárult a bázis létrejöttéhez. Első ütemben egy közel 400 négyzetméteres, lelátóval ellátott, leszőnyegezett terem és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségek készülnek el. A 800 nm alapterületen közösségi terek, rekreációs szobák és a funkcionális edzőpark egyedülálló felszereltséget biztosít majd a sportolóknak. Ezeket várhatóan idén használatba vehetik a judósok. Második ütemben egy 400 négyzetméteres küzdőtérrel bővül majd a sportlétesítmény, amelyben a sportág olyan neves személyiségei oktatják majd a gyerekeket, mint az Európa-bajnok Hadfi Dániel, az Universiade-bronzérmes Bere Tamás, a masters-világbajnok Olláry Péter, az ugyancsak masters-világbajnok Korányi Miklós, illetve a magyar bajnok Makhult Mihály.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megállási tilalom a Tétényi úton  

A járványügyi intézkedések részeként 2021. április 9-én 12.00-tól 2021. május 31-éig tilos megállni a Tétényi úti kórház előtt 20 méter hosszan.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.