Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Eddig 300 étterem csatlakozott a Torkos Csütörtökhöz

Újbuda   |   2016, január 19 - 14:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nyilvános a 11. Torkos Csütörtökre jelentkező éttermek folyamatosan bővülő listája, amely az akció weboldalán, a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon tekinthető meg. A Magyar Turizmus Zrt. néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akciója február 11-én várja az éttermi kultúra iránt érdeklődőket.

Közel 300 étterem csatlakozott az idén új feltételrendszerrel zajló gasztroeseményhez, a Torkos Csütörtökhöz. Az étterembe járás és az új ízek felfedezésének népszerűsítésére létrehozott akció során az alkoholtartalmú italokat nem kötelező féláron adni, azonban minden másra, a teljes étel- és alkoholmentes ital fogyasztásra továbbra is 50 százalékos kedvezményt kell adniuk a csatlakozó vendéglátóhelyeknek. A feltételtől pozitív irányba eltérhetnek, vagyis elengedhetik az alkoholos italokat is magában foglaló teljes számla végösszegének felét, ez azonban nem kötelező. A választási lehetőség idén is a teljes a la carte kínálatra vonatkozik, külön erre az alkalomra készített szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet. Az éttermi regisztráció február 9-én, 18 órakor zárul.

A Torkos Csütörtök az új ízek megismerésén túl az étterembe járás népszerűsítésére létrehozott akció, így olyan szolgáltatók, akik kizárólag házhozszállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne.

Az éttermi kínálat az elmúlt évek során évről évre szélesedett: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig országszerte több száz étterem közül választhattak az érdeklődő ínyencek. Valamennyi korábbi akció értékelése azt mutatta, hogy ezeken a napokon a részt vevő vendéglátóhelyek túlnyomó többségénél nemcsak a vendégforgalom emelkedett, hanem a bevételük is növekedett annak ellenére, hogy 50 százalékos kedvezményt nyújtottak. Az étteremtulajdonosok túlnyomó többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be. A résztvevők nagy része hamar felismerte az akcióban rejlő promóciós és marketinglehetőségeket: az extra vendégkör, a teltház és a Torkos Csütörtökkel járó médiaérdeklődés hosszú távon megtérülő befektetés.

A Torkos Csütörtök idén a „Gasztroélmények Éve 2016” tematikus programsorozat nyitánya is.

Először 2006-ban szervezte meg az MT Zrt. a Torkos Csütörtök néven ismertté vált éttermi akciót. A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

Újbuda