Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

Égési sérülést okozhatnak a veszélyes jelmezek

Újbuda   |   2016, február 18 - 11:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gyermek maszkokat, jelmezeket és parókákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, kiderült a termékek több mint fele tűzveszélyes. A termékbiztonsági vizsgálatok során 30-féle termék közül 16-féle nem felelt meg a követelményeknek.

A gyermekeknek szánt maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, melyek égésgátló adalék nélkül jól égnek. - A heves égés hamar súlyos égési sérülést okozhat, mely maradandó hegeket jelent a bőrfelületen és akár életveszélyes állapotig terjedő folyadék és só veszteséggel is járhat. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a műanyag eközben ráolvad a bőrre. A közlemény szerint a gyártók kötelezettsége szem előtt tartanai, hogy a maszkok, parókák, jelmezek lánggal érintkezve ne gyulladjanak meg, vagy ha mégis, akkor a láng 2 másodpercen belül kialudjon, megelőzve így a súlyos égési sérülést.

Az előző évekhez hasonlóan a parókák egy kivétellel továbbra sem mentek át a vizsgálatokon és nem felelt meg az elvárásoknak egy gumiszerű anyagból készült maszk. A műanyagból készült álarcok általában megfelelnek a követelményeknek, kivéve két nagyon vékony anyagú, silány minőségű műanyag álarcot. A textilből készült jelmezekkel idén sem volt probléma, de kiderült, hogy a műanyag fóliából készültek a legveszélyesebbek, ezek égési mutatói nem megfelelőek. A nem biztonságos maszkokat és jelmezeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság haladéktalanul visszahívja és kivonja a forgalomból.

A veszélyes termékek magas aránya miatt a hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években a termékkör rendszeres, átfogó ellenőrzését, a termékbiztonsági vizsgálatokat, és a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését. A vizsgált termékek listája itt található:

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.