Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. kedd, Elza

Egymásra épülő fejlesztések

Újbuda   |   2018, december 12 - 10:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az önkormányzat évek óta Újbuda lakóinak igényeit felmérve követi a kerület változásait, és a folyamatokat előrevetítve hosszú távú fejlesztéseket tervez, illetve valósít meg. A programok egymásra épülnek, és a pénzügyi lehetőségek ütemezett biztosításával teljesednek ki.

Oktatási intézmények

Gazdagréti téri Szivárvány Óvoda
A teljes rekonstrukció során a meglévő épületrészeket minden szempontból felújították és akadálymentesítették. A régebbi, több mint ezer négyzetméteres, 200 gyermek befogadásra képes rész mellé egy új, 647,2 négyzetméter nettó alapterületű kétszintes rész épült, plusz négy, újonnan berendezett csoportszobával, ami százzal növeli a férőhelyek számát. Megújultak az öltözők és a mosdók is, tornaterem és egyéni fejlesztőszobák várják az ovisokat. Az udvarra 27 új játszóeszköz került, elkészült egy mini-grundfocipálya, ivókutakat, párakapukat, új padokat, asztalokat és székeket helyeztek ki. A környezetrendezés után 42 fát és mintegy 4000 díszcserjét ültettek, a bő 3200 négyzetméternyi új gyepet automata öntözőrendszerrel látták el. A 932 millió forintot meghaladó értékű beruházáshoz 500 milliós állami támogatást kapott Újbuda.

A Sasadi Óvoda udvara
A Dayka Gábor utcai intézményben idén az udvarfelújítás II. üteme zajlott, 54,2 millió forint értékben. A felújított játszóeszközök mellé hat újat helyeztek ki, számos kerti berendezéssel, napvitorlákkal, párakapuval és öntözőrendszerrel is ellátták a területet. Az udvar három fával, cserjékkel, évelőkkel, futónövényekkel, gyepszőnyeggel gazdagodott.

Az Észak-kelenföldi Óvoda Keveháza utcai telephelyének udvara
Az udvar átalakításának idei, I. ütemében az északi rész újult meg, a tíz új játszóeszköz mellett kismotorpályát is kiépítettek, ide is kerültek új kerti berendezések, napvitorlák, párakapu és öntözőrendszer. Az udvarra 14 fát, 36 négyzetméternyi cserjét és közel 700 négyzetméter gyepszőnyeget telepítettek. A beruházás értéke 60,9 millió forint.

Intézményi Zöldfal Létesítési Program
A 2016-ban elindított önkormányzati program során a korábbi öt óvoda mellett idén a Dél-kelenföldi Mozgolóda Óvodában, a Gazdagréti Szivárvány Óvodában, a Szentimrevárosi Óvoda Badacsonyi utcai székhelyén, illetve Alsóhegy utcai telephelyén alakítottak ki zöldfalat, összesen 27,2 millió forint költséggel (beleértve kétévi fenntartási díjat is).

Az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola fogadótere
A panelépülethez akadálymentes könnyűszerkezetes fogadóteret alakítottak ki, energetikai szempontból is korszerű lépcsőházi üvegfal készült. Az iskola előkertjében növénykazettákat, 12 kerékpártámaszt, öt új padot helyeztek ki. A beruházás összesen 104,3 millió forintba került.

Játszóterek és parkok


Pom-Pom játszótér
Az áthelyezett régi játékok mellé újakat telepítettek, az 1259 négyzetméteres területet több mint 300 négyzetméterrel megnövelték. Megújultak a burkolatok, új kerítést, padokat, szemeteseket, kerékpártárolókat építettek be, a talajtakaró cserjék és a 153 méternyi sövény mellé több mint ezer négyzetméternyi füves területet telepítettek, és térfigyelő kamerákat is üzembe helyeztek. A felújítás 104 millió forintba került.

Szent Adalbert téri park, Eperke játszótér
A parkban lévő fitneszterület mellett pihenőpark létesült asztalokkal, ülőkockákkal, nyugágyakkal. Zárt kutyafuttatókat alakítottak ki, külön a kis- és a nagytestű ebeknek. A gazdag növényállományt két új fával, talajtakaró cserjékkel, díszfüvekkel, évelőkkel egészítették ki. Az Eperke játszótéren új játékokat, padokat, hulladékgyűjtőket és kerékpártárolókat helyeztek el, egységes ütéscsillapító burkolatot fektettek le, a homokozóra napvitorla került. Mobil illemhelyet telepítettek, térfigyelő kamerákat raktak ki. A park és a benne lévő játszótér felújításának költsége 149 millió forint volt.

Borostyán játszótér
A különleges hangulatú, elsősorban a kisebbeknek szóló játszótér felújításánál törekedtek az egyedi faragott eszközök még megmenthető darabjainak felhasználására, hozzájuk igazítva az újakat. Természetes anyagú hintát, mászóvárat, homokozót, játékokat építettek be az eséscsillapító burkolatba. A tér növényállományát három új fa, számos talajtakaró cserje, díszfű és évelő, valamint sövény telepítésével újították meg. Ezen a játszótéren is vannak új térfigyelő kamerák. A beruházás költsége 48,6 millió forint volt.


Megújuló lakótelepi környezet
A lakótelepi zöld területek megújításának részeként idén a Tétényi út Fraknó utca és Etele utca közti szakasza mellett rendezték a Fejér Lipót utca 63–65. közti közterületet is. A funkciótlan aszfaltos felületek és az elhasználódott parki berendezések bontását követően új padokat, székeket, szemetesedényeket létesítettek, négy új fát és 157 négyzetméternyi cserjét ültettek, térfigyelő kamerákat is kihelyeztek. A munkálatok 31,2 millió forintba kerültek.

Egészségügy, ellátás

Bővülő védőnői szolgálat
A Gazdagréti téri és a Keveháza utcai rendelőintézetben működő védőnői körzetek bővítése során az önkormányzat felújította a Csíki-hegyek utcai Általános Iskola mellett lévő, használaton kívüli épületet, az Újbuda televízió régi stúdióját. Elkülönítették a várandós és védőnői tanácsadó helyiségeket, valamint a házi gyermekorvosi rendelőt, játszósarokkal rendelkező várót, illetve szoptatószobát alakítottak ki az akadálymentesített épületben. A 151,6 millió forintból létrehozott intézmény a helyiségek berendezése és a védőnői körzetek átköltözése után kezdi meg működését.

USZOSZ nappali ellátási, fejlesztési központ
A Fejér Lipót utcában 2017-ben készült el a korábban a Ménesi úton működő habilitációs napközi otthonnak és a pszichiátriai betegek nappali ellátásának helyet adó központ. Idén az addig üres épületrészben autisták nappali ellátását, fejlesztését szolgáló intézményt alakítottak ki, csoport- és terápiás szobákkal, kiszolgáló helyiségekkel. A beruházás teljes költsége 86,7 millió forint.


Klimatizált háziorvosi rendelők
Az önkormányzat 2016-ban átfogó energetikai felmérést készített a kerületi alapellátásokat nyújtó 11 háziorvosi rendelőről. Múlt évben a Menyecske utcai, valamint az Albertfalva utcai, 2018-ban a fennmaradó kilenc rendelő (Dávid Ferenc utca 10., Villányi út 74., Szerémi sor 4., Bazsalikom utca 60., Gazdagréti tér 5., Érdi út 2., Ulászló utca 32–36., Hengermalom utca 14., Hamzsabégi út 60.) korszerűsítése történt meg, összesen 20,5 millió forintból.

Sport és mozgás

Futókör a Hamzsabégi úton
Idén áprilisban újabb rekortán futópályával gazdagodott a kerület. A Hamzsabégi úti beruházás első ütemében háromszáz méteres szakasz készült el, a második ütemben további 450 méternyi pályát tervez az önkormányzat, ezt egészíti majd ki a kormányzati beruházásban megvalósuló, kültéri fitnesz­eszközökkel felszerelt sportpark. A két utolsó ütem fejlesztéseit várhatóan jövőre adják át. A hetedik ingyenes önkormányzati futókörrel Újbuda fővárosi csúcstartó maradt az ilyen típusú létesítmények terén.

Bővülő Gabányi csarnok
A Gabányi László Sportcsarnok fejlesztésének legújabb szakaszát, az irodáknak, konferenciateremnek helyet adó második emeletet április elején adták át. Az ingatlan 2009-ben került az önkormányzat tulajdonába, nagyon rossz állapotban. Az évek során öltözőkkel, crossfitteremmel, sporteszközökkel, új műfüves pályával és parkolókkal is bővült a komplexum.

Válassz sportot a Sport11-ben
Az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. üzemelteti a Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontot. A Kánai úti létesítmény nemcsak gyerekek nyári táborának ad otthont, hanem a Válassz Sportot Újbudán! programjainak is.

Új tornacsarnok a Petőfi iskolában
Újbuda Önkormányzata az oktatási intézmények sportlétesítményeinek fejlesztésére is igénybe veszi a tao-támogatást. Idén nyár végére megújult az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola 600 négyzetméteres tornaterme az öltözőkkel, a szertárral és a tanári irodával együtt. A sokszoros világ- és olimpiai bajnok kajakozóról, Kovács Katalinról elnevezett terem kézilabda- vagy kosárlabda-mérkőzések lebonyolítására is alkalmas. A 300 millió forintos beruházás egyharmadát az önkormányzat finanszírozta.

Biztonságos óvodai sportpálya
A Szentimrevárosi Óvoda kertjében is elkészült egy biztonságos sportpálya, ahol labdajátékokkal is ismerkedhetnek a gyerekek. A fejlesztés 30 százalékban Újbuda Önkormányzata finanszírozásában valósult meg.

Utak és közterek


Útpályák szőnyegezése
Önkormányzati beruházásban összesen 40,6 ezer négyzetméteren új aszfaltszőnyeget kaptak kátyúzással már gazdaságosan nem javítható útpályák. Az érintett területek: Alsóhegy utca (Villányi út–Avar utca), a Fegyvernek utca szervizútja, Hajtás utca, Ménesi út (Alsóhegy utca–Késmárki utca), Somlói út (Kelenhegyi út–Szüret utca), Hauszmann Alajos utca (Szerémi út–Budafoki út), Köbölkút utca (Alsóhegy utca–Késmárki utca), Gulyás utca, Oltvány utca (Baradla utca–Oltvány árok), Eper utca, Fegyvernek utca (Vegyész utca–Kisköre utca), Igmándi utca, Nagyida utca.

Útkarbantartás
A lakossági bejelentések és az útfelügyelői helyszínelések alapján gyorsszolgálati útjavításokat, kátyúzásokat, ütemezett burkolatjavítási munkákat végeztek el az önkormányzat megbízásából. A balesetveszélyes járdahibák kijavítása, forgalomtechnikai eszközök pótlása, vízelvezetés, földutak karbantartása mellett több helyen az akadálymentesítést is megoldották.

Járdák felújítása, építése
Összesen 695 négyzetméteren végezték el a hibás járdaszakaszok átépítését, illetve építettek újakat. Felújították a járdát a Bikszádi utca 61–63. és a Gombocz Zoltán utca 1–3. előtt, újat építettek a Zólyomi út 14. számtól az óvodáig, valamint az Eper utcában (Törökbálinti út–Barackfa utca).

Parkolók létesítése
Az állandóan növekvő igények kielégítését szolgálta a 800 négyzetméternyi parkolóhely kiépítése gyeprácsos térkő felhasználásával.

Forgalomtechnikai lépések
A lakossági kéréseknek megfelelően több ponton hajtottak végre a közlekedés biztonságát növelő forgalomtechnikai beavatkozásokat. Idetartozik az Eper utca és a Thallóczy utca egyirányúsítása, útburkolati jelek felfestése, parkolásgátló oszlopok, korlátok kihelyezése, fekvőrendőrök átépítése.

Újabb térfigyelő kamerák
Újbuda Önkormányzatának Közterület-felügyelete több mint 90 képfelvevőből álló térfigyelő rendszert üzemeltet, folyamatos az igény ennek bővítésére, földrajzi kiterjesztésére. Az üzemeltetésben részt vevő XI. kerületi rendőrkapitányság is támogatja az újabb kamerák telepítését. A lakosság biztonságának javítása érdekében idén nyolc új kamerát telepítettek.

Szakmai díjak XI. kerületi beruházásoknak
• A Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének felújítási terveit, Szabó Levente DLA és Gyüre Zsolt munkáját 2015-ben nívódíjjal ismerte el a Budapesti Építészkamara.
• A kelenföldi intermodális csomópont – amely az M1-es és az M7-es autópálya közös bevezető szakaszát kapcsolja össze a Kelenföldi pályaudvarral, valamint a 4-es metró végállomásával – 2017-ben Építőipari Nívódíjat kapott.
• A legjobb húsz jelölt közé került a Royal Institute of British Architects (RIBA) 2018-as pályázatán a budapesti 4-es metró tíz állomása. A nemzetközi kiválósági díjat kétévente ítéli oda a rangos szervezet, lapzártánkig nem volt ismert az eredmény. A tervezésben részt vett a Palatium Stúdió, amelynek alapító-vezetője az Újbudán élő Erő Zoltán építész, a BME címzetes docense. Az M4 már korábban is több komoly szakmai elismerést szerzett. 2013-ban a Kelenföldi pályaudvar melletti járműtelepe Építőipari Nívódíjat kapott közlekedési létesítmény kategóriában, 2015-ben pedig a tíz állomás vitte el ugyanezt a díjat.
• 2014-ben a magyar Spora Architects építésziroda munkái, a Szent Gellért téri és a Fővám téri metróállomások nyerték az Architizer.com amerikai építészeti portál versenyét, és megszerezték a közönségdíjat is. Ugyanez a két állomás nyert 2015-ben a közösségi építészet kategóriában az ArchDaily nemzetközi építészeti portál ArchDaily Building of the Year Awards versenyén.
• 2017-ben a FIABCI World Prix d’Excellence Awards első díját nyerte el a Swietelsky Magyarország Kft. az M4 állomásaival a közcélú létesítmények kategóriájában.
• Az őrmezői P+R parkoló és pavilon épülete a 2018-as Budapest Építészeti Nívódíj zsűrijétől érdemelt ki kiemelt dicséretet.
• Az ingatlan.com és az iroda.hu „Az év irodája” versenyén 2017-ben az Év Tervezett Lakó Projektje címet nyerte el a Székelyhidi Gábor és csapata által tervezett újbudai Elite Park.
• A Kelenföldön épülő Etele Plaza bevásárlóközpont beruházóját, a Futureal-csoportot 2018-ban kétszeresen is díjazták a nemzetközi European Property Awards versenyen. Az Etele Plaza egyéniben kereskedelmi projektként, míg a Budapest One Business Parkkal együtt városfejlesztési kategóriában kapta meg a tekintélyes elismerést.
• A Kopaszi-gát mellett, a Property Market Kft. fejlesztéseként épülő BudaPart városnegyed a European Property Awards kategóriagyőzelmét vehette át Londonban idén októberben, novemberben pedig a magyar Építészfórum szervezésében odaítélt Média Építészeti Díj zsűrijétől kapott különdíjat a „Jövőt építők, a közösség fenntartható terei 2.0” kategóriában.

(Ny. M.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Társasházak működésével kapcsolatos információ  

2020. november 17. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet , amelynek 2. alcíme a társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását szabályozza.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.