Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 23. szombat, Zelma, Rajmund

Együtt olvasunk – az interneten

Újbuda   |   2020, április 15 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az olvasás magányos műfaj, mégis: az irodalmi esteken közösségi élmény. A világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-betegség Magyarországon is egyik napról a másikra megváltoztatta az életet, és ez a változás, a biztonságos otthonainkba való bezártság alapjaiban rengette meg a kulturális szférát is – márciustól törlődtek az előadások, színházi estek, koncertek, irodalmi programok.

Juhász Anna irodalmár, Újbuda kulturális nagykövete úgy döntött, otthonról folytatja munkáját: élő közvetítéseken, posztokban és szerkesztett videókban szólítja meg közönségét. Újbuda első és máig legnépszerűbb irodalmi műhelye, a 2010-ben alapított Irodalmi Szalon a koronavírus-járvány ideje alatt, karanténból is működik tovább. Hogy igény van rá, az egyértelmű: az első online esteken 15 ezren vettek részt.

A Juhász Anna Irodalmi Szalon oldalon (www.facebook.com/jairodalmiszalon) követhetik az élő bejelentkezések és videók formájában megtartott esteket, programokat. Márciusban elindult egy új sorozat, az #együttolvasunk; ez minden szerdán egy-egy szerzőt mutat be, akit a Facebook-közösséggel együtt választ ki a háziasszony. Juhász Anna videóban elemzi a főszereplő életművét, kiemeli kedvenceit, a művekből neves színészek olvasnak fel. Mivel az Irodalmi Szalon idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ez a sorozat egyfajta visszatekintés is: olyan szerzők kerülnek fókuszba, akik 2010 óta valamelyik nagy sikerű esten szerepeltek.

A havi Irodalmi Szalon estek folytatódnak, így április 15-én, a Költészet Napjához kapcsolódóan a magyar költészet kerül középpontba. Írók és színművészek olvasnak majd verseket, Juhász Anna József Attila életművére koncentrál. Erre az alkalomra az Irodalmi Szalon közösségi felolvasást szervez – a közönség, valamint neves színészek, írók, bevonásával készít videót –, hogy megmutassa, az irodalom karanténban is világnézet.

Ezek a nehéz, de elcsendesedő napok talán keretet adnak, hogy ne mondhassuk, nincs időnk olvasni. A könyv minden helyzetben társunk!

#azirodalomvilágnézet

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A kultúra mindenkié!  

A Magyar Kultúra Napján Juhász Anna, Újbuda kulturális nagykövetének szavaival emlékezünk az irodalom, művészetek fontosságára:

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.