Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. hétfő, Angelika

ELEVEN ősz: az idei díszvendég Lengyelország

Újbuda   |   2016, augusztus 19 - 11:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bringások helyett ezúttal a gasztronómia, a kultúra, a dizájner holmik és a kávéházi élet szerelmesei lepik el szeptember közepén a Bartók Béla utat. Közel 50 helyszínen csaknem 80 esemény közül lehet válogatni az ELEVEN ősz három napján, melynek középpontjába ezúttal Lengyelország kerü.

Szeptember közepén háromnapos fesztivált rendez a Bartók Béla úton, avagy a Bartók Béla Boulevardon (BBB) a Kult11 civil egyesület. Budapest első kulturális főutcájának őszi rendezvényén rengeteg galéria, kávézó, étterem, könyvesbolt és sok dizájner is részt vesz.

„Az ELEVEN tavasz után ősszel is szeretnénk életet lehelni a Bartók Béla útba, ami Buda, de talán egész Budapest egyedülálló adottságokkal rendelkező főutcája. A hangulatos kávéházak és éttermek, az út menti zegzugok, a rengeteg galéria és dizájnerbolt, az irodalomtörténelmi mementói mind hozzátesznek ahhoz, hogy a főváros egyik új izgalmas közösségi városnegyede legyen” – mondta a szervező Kult11 Egyesület vezetője, Faur Zsófia.

Az ELEVEN ősz a magyar-lengyel barátság jegyében íródik: a programok zömében a lengyel gasztronómia, a kultúra és a retrónak számító „lengyel piac” köszön vissza. A mintegy 50 helyszínen közel 80 esemény lesz a 3 nap során, klasszikus lengyel rajzfilmekre, kézműves foglalkozásokra, filmvetítésekre, irodalmi estekre és számtalan étel- és italkóstolóra is várják a látogatókat.

A főbb programok

Az 1 művész 1 költő – kiállítás keretében 11 felkért művész 11 kortárs íróval, költővel együtt kiválaszt egy irodalmi művet a költők, írók alkotásai közül, és amelyre reflektálva a művészek létrehozzák saját műalkotásaikat. Az elkészült munkákat 2 héten át meg lehet tekinteni a Panel Contemporary-ben. A műalkotásokat akár a helyszínen is meg lehet vásárolni, de online licitálással is megvehetők a kéthetes kiállítás zárásáig.

helyszín: Panel Cotemporary
időpont: szeptember 16–18., 10.00-16.00

De gasztronómiával egybekötött felolvasásokkal is találkozhatunk az ELEVEN ősz 3 napja során. A Bartók Béla Boulevard helyei arra vállalkoznak, hogy az irodalmi alakokat az ízeken keresztül idézik meg. Olyan étel- vagy italkülönlegességek születnek majd, amelyek az adott író, költő munkásságára, abban megjelenő ételre vagy italra reflektálnak. A különlegességek elfogyasztása mellé pedig felolvasás is rendelhető az adott alkotó művéből. A felolvasást minden alkalommal más hely fogadja be a BBB-n, ahol az alkalom tematikájára összeállított egyfogásos menüvel várják az érdeklődőket.

helyszín: Kelet Kávézó
időpontok: szeptember 16-18.

Az ELEVEN ősz keretében művészetpedagógiai foglalkozás sorozatot és kiállítást is rendeznek Dobozmesék címmel. Ezen a pályázaton 10-20 éves gyerekek, diákok és fiatalok indulhatnak, akik a kedvenc meséjükhöz, ismert vagy általuk kitalált történethez ún. cipősdoboz-installációt készíthetnek.

 

De nemcsak a kultúra és a gasztronómia rajongói örülhetnek, hanem a dizájn tárgyak és vásárok szerelmesei is. A három nap során több BBB-helyszínen is Design Vásárt tartanak (helyszín: KÉK Kortárs Építészeti Központ, Moha Cafe, Szatyor Art Place, szept. 16-18.), valamint a lengyel tematika jegyében egy hamisítatlan lengyel piacra (Palack Borbár, Próféta Galéria, szeptember 17-18.) is ki lehet látogatni, ha egy kis nosztalgiára vágyna valaki.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.