Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 19. vasárnap, Sára, Márió

Elismerést kapott a képviselő

Újbuda   |   2018, július 4 - 11:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Köszönőlevelet adományozott Sass Szilárd önkormányzati képviselőnek A Magyar Nyelvért Emlékdíj adai meghonosításáért Újbuda délvidéki testvérvárosának polgármestere. Bilicki Zoltán július 3-án, Ada Község Napján adta át az elismerést.

A Magyar Nyelvért Emlékdíjat 2012-ben alapította Sass Szilárd kezdeményezésére Újbuda Önkormányzata a határon túli testvértelepülések - az erdélyi Marosvásárhely és Kézdiszentlélek, a kárpátaljai Bene, a felvidéki Nádszeg és a délvidéki Ada - iskolái számára. A díjat minden évben a települések egy vagy két olyan végzős diákja kaphatja, aki általános iskolásként kimagasló eredményt ért el a magyar nyelv művelésében és tanulmányait középiskolában folytatja. A díj összege településenként százezer forint, amit az adott iskola tantestülete ítél oda magyartanárok javaslatára. Az emlékdíjakat minden évben a tanévzáró ünnepségen adják át Újbuda Önkormányzatának képviselői.

Az emlékdíj elnevezése különbözik a testvértelepüléseken: Adán Szarvas Gábort, a magyar nyelvművelés megteremtőjét választották névadónak.
Sass Szilárd feladatának tekinti az emlékdíjcsalád elterjesztését és népszerűsítését, aminek mottója egy Benedek Elek idézet, miszerint „az állam nyelvét meg kell tanulni és édesanyátok nyelvét nem szabad elfelejteni.”

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

SzólóDuó a MU színházban  

Január 18-ig tart az Orkesztika Alapítvány SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztiválja. A rendezvény célja, hogy a kezdő és tapasztalt alkotókat, táncosokat bátorítsa, hogy legújabb alkotásaikat megismertessék a közönséggel.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.