Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. péntek, Luca, Otília

Elkészülhet a közhiteles címregiszter

Újbuda   |   2014, július 4 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A közhiteles címregiszter kialakításához szükséges törvényi változtatásokról döntött pénteken az Országgyűlés.

Megváltozik a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény, hogy elő lehessen készíteni a közhiteles címregiszter kialakítását.
Az első lépés a jelenleg kezelt címállomány előzetes felmérése, illetve felülvizsgálata, helyi szinten. A jogszabály ennek érdekében előírja a jegyzőknek, hogy ellenőrizzék az adatok pontosságát, a címek valódiságát, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi szerve, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (KEKKH) által elkészített elektronikus adatállomány segítségével. Az ellenőrzés eredményéről november 15-ig a címjegyzék visszaküldésével kell tájékoztatni a KEKKH-t. A címregiszter feltöltése ezen az adatbázison alapul majd.

Az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében futó projekt végrehajtására 950 millió forint áll rendelkezésre. A költségek 85 százalékát uniós, 15 százalékát pedig nemzeti forrásból finanszírozzák. A munka során több mint 5 millió címadat karbantartását kell elvégezni, ezután jöhet létre a közhiteles címregiszter. 

Magyarországon most több mint 7,5 millió telek és kilencmillió ingatlan van, a lakások száma pedig meghaladja a négymilliót.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Az Aranycsapat – és ami utána következik  

A diplomataként és futballistaként is ismert történész, Borsi-Kálmán Béla a Rákosi-korszak és a Kádár-rendszer történetének tükrében mutatja be a magyar labdarúgás sikeres korszakát és hanyatlását.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.