Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Előrelépés a Fehérvári úti Lidl ügyében

Újbuda   |   2021, november 24 - 09:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fehérvári út 70/A szám alatt a környéken élők és az arra járók évek óta azt láthatják, hogy egy korábbi ipari épület helyén épült egy Lidl áruház, amelynek cégére le van takarva, az üzlet pedig zárva. A környékbeli lakosságtól rendszeresen érkeznek megkeresések az önkormányzathoz, hogy mikor fog végre megnyílni az áruház. Az önkormányzat és a Lidl Bt. által most megkötött településrendezési szerződés jelentős lépés ebbe az irányba.

A beruházást a Lidl még 2017-ben kezdte meg, később viszont jogvita bontakozott ki a vállalat és az önkormányzat akkori vezetése, majd az engedélyező hatóságként eljáró kormányhivatal között. A fennmaradási engedélyhez – vagyis hogy az épület minden érintett szerint megfeleljen a jogszabályoknak – szükség van a területen jelenleg hatályos építési szabályzat módosítására. Az önkormányzat konstruktívan állt ehhez a kéréshez, tekintettel a lakossági igényekre. A több hónapos tárgyalás eredményeként létrejött megállapodás értelmében a Lidl Magyarország Bt. a Nagysurány utca felől két telken, az ottani ingatlanok helyén, közhasználat számára nyitott zöld felületet hoz létre, a Galambóc utca és a Nádorliget utca találkozásánál vízelvezetési feladatokat végeztet el, valamint az ingatlan környezetében fásítást is vállal. A Lidl kivitelezésében megvalósuló munkálatok mellett az áruházlánc két ütemben összesen 250 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat közlekedési, valamint humán infrastruktúra fejlesztési feladatainak ellátásához az ingatlan környezetében.
A fennmaradási engedély megszerzéséhez az épületen és a kerületi építési szabályzaton is minimális módosításokat kell végrehajtani. A kerület és a cég részéről ezeknek a módosításoknak az elvégzése lesz az első, nagyon fontos lépés abba az irányba, hogy a Fehérvári úton a közeljövőben egy új, a lakossági igényeknek megfelelő kereskedelmi szolgáltatás jöjjön létre.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.