Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. hétfő, Lukács

Emlékezés október 6-án

Újbuda   |   2021, október 8 - 14:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 6-án Újbuda Önkormányzata Schweidel József honvédtábornok emléktáblájánál tisztelgett az 1848–49-es szabadságharc leverését követő megtorlás áldozatai előtt. A megemlékezésen Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Molnár Gyula országgyűlési képviselő arra emlékeztettek, hogy a hősök által kivívott szabadságért ma is meg kell küzdenünk.

1849. október 6-án Aradon kivégeztek 13 honvédtisztet a magyar szabadságharcban vállalt szerepük miatt. A megemlékezésen elsőként Bakai-Nagy Zita alpolgármester mondott beszédet, amelyben arra emlékeztetett, az aradi vértanúk által kivívott szabadságot nem ajándékba kaptuk, azért mindig harcolni kell. – A szabadság nem egy elvont fogalom, a szabadság egy újra és újra felszínre törő vágy és akarat. A magyar szabadságot folyamatosan kihívás elé állította a történelem: birodalmak árnyékában, rossz politikai döntések, árulások és elnyomók közepette tört magának utat. Emlékezzünk arra, hogy szabadnak születtünk, és ebből egy darabot sem adhatunk fel – fogalmazott az alpolgármester.
– A magyar életérzéshez hozzátartozik, hogy a nemzeti emléknapjaink nem ünnepek, hanem megemlékezések, inkább gyásznapok, melyeken hősökre emlékezünk, akik megmutatták, hogyan válhatunk mi is a saját jelenünk hőseivé – emelte ki Molnár Gyula országgyűlési képviselő. – A mindennapjaink során a hősiesség azt is jelenti, hogy képesek vagyunk átlépni határainkat, korlátainkat. Ahogy az aradi hősök tették, amikor – bízva abban, hogy jobb országot teremtenek – vállalták, hogy küldetésük tragikus véget is érhet – mondta el a képviselő.
Az eseményen a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium tanulói szavalták el Juhász Gyula Vértanúk című versét, majd Schweidel József naplójából idéztek. Végül Újbuda Önkormányzatának képviselői és a honvédtábornok leszármazottai helyezték el az emlékezés koszorúit.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.