Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 4. péntek, Borbála, Barbara

Emlékmű avatással ünnepli az ’56-os évfordulót Újbuda

Újbuda   |   2016, október 11 - 12:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az ’56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján, október 23-án tartja Újbuda Önkormányzata a 2015-ben meghirdetett emlékmű-pályázat nyertes terve alapján készült emlékmű avatását a Móricz Zsigmond körtéren. Balázs Marcell és Pelle Zita alkotása esővíz hatására jeleníti meg az emlékezés sorait a Gombánál.

Újbuda Önkormányzata 2015 tavaszán hirdetett nyílt emlékmű-pályázatot az 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi eseményeinek 60. évfordulójára. Erre összesen 35 pályamű érkezett, amelyek közül három a zsűri, egy pedig a közönség díját nyerhette el. Az eredményhirdetésre tavaly október 23-án a Próféta Galériában került sor, a legjobbnak járó elismerést Balázs Marcell és Pelle Zita alkotása nyerte. Az alkotást ünnepélyes keretek között 2016. október 23-án adják át a Móricz Zsigmond körtéren 17:30 órakor.

A pályaművek leírásból kiderül, hogy Balázs Marcell és Pelle Zita a természeti hatásokat a kollektív magatartással állította párhuzamba: - Az eső által kirajzolt körvonalra egy olyan betongyűrűt terveztünk, amelyen lévő felirat esővíz hatására láthatóvá válik, a száradás során pedig eltűnik. Ez a jelenség utalás a hiányra és az emlékezés dinamikájára is - állítják a tervezők. A Móricz Zsigmond körtéri Gomba talapzatának speciális anyaggal burkolt betongyűrűjén esővíz hatására lesz látható a szabadságharcban aktívan szerepet vállaló Örkény István Fohász Budapestért című szövegéből vett idézet. Az alkotók műleírása szerint a szobor a sors- és bajtársiasságot is ábrázolja.

A pályázat kiírója nem tett megkötést sem az emlékmű karakterére, sem anyagára, sem a kijelölt tervezési területen belüli helyszínére, sem a választott technológiákra vonatkozóan, de elvárta mindezek korszerűségét és a pályaművön belüli alapos indoklását. A kiírás egyértelműen fogalmazta meg a pályaművek elvárt hozzáállását a témához. Eszerint az emlékműnek kapcsolódnia kellett a kerületben történt ’56-os eseményekhez, és azok legfőbb helyszínéhez, a Móricz Zsigmond körtérhez. Tovább kapcsolódnia és integrálódnia kellett a helyéül kijelölt Móricz Zsigmond körtérhez is. Az emlékművel szemben nem volt elvárás sem a monumentalitás, sem a heroizáló jelleg, szempont volt azonban az, hogy gondolkodásra késztesse közönségét, képes legyen „párbeszédbe lépni” az arra járókkal, miközben a tervezésnek figyelembe kellett vennie a körtér közlekedését és az ott áthaladó jelentős gyalogos forgalmat, valamint a hely mindennapjait.

A zsűrizést végző bíráló bizottság szerint azok a pályaművek kínáltak jó megoldást, amelyek felismerték, hogy a Móricz Zsigmond körtér telített épített elemekkel, szobrokkal és emlékművekkel, számuk növelése épp a tervezett emlékmű kívánt hatása ellen való lenne. A pályázaton azok az emlékműtervek voltak sikeresek, amelyek nem csupán az 56-os hősöknek, túlélőknek állítottak volna emlékművet, hanem képesek lettek volna megszólítani a fiatalokat, illetve a jövő fiatalságát is. A bizottság azokat a javaslatokat preferálta, amelyek elsősorban nem konkrét utalásokkal, figurális ábrázolásokkal, egyértelmű olvasatokat kínáló formavilággal kívántak hatást elérni, és nem 1956 közhelyszerű toposzaiból építkeztek, hanem olyan megfejtésre váró, közösségi és egyéni olvasatokat egyként ajánló koncepciókat fogalmaztak meg, amelyek az emlékezést újszerű keretek között javasolták életre hívni. Éppen ezért jó megoldásnak tartották a térburkolatot az emlékmű alapvető közegéül választó alkotásokat, az olyan javaslatokat, amelyekben az emlékmű időben változó jellege, folyamatszerűsége volt felfedezhető. A biztosság a pályázatot összességében sikeresnek és eredményesnek tartotta.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Több a fertőzött, mint hisszük - Interjú Pusztai Erzsébettel

A járvány elleni védekezés állami feladat, de nekünk is mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk magunkat - állítja dr. Pusztai Erzsébet infektológus, volt egészségügyi államtitkár. - Azaz maszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés. Hozzátette, fontos lenne, hogy a jatóságok képesek legyenek felderíteni a fertőzötteket, hogy el lehessen különíteni őket a további fertőzés megakadályozásához. Figyelmeztetett, hogy sokkal több a fertőzött, mint ahányról tudunk - ezért is nagyon óvatosnak kell lenni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.