Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. csütörtök, Lukács

Extrém virágkavalkádot hozott a megkésett tavasz

Újbuda   |   2018, április 13 - 14:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elhúzódó tél miatt a kora márciusi virágok egy hónap késéssel nyílnak, vegyülve az áprilisi növényekkel, ezért ezen a tavaszon igazán színes és illatos sétákban lehet részünk. A Magyar Madártani Egyesület összegyűjtötte a most nyíló virágokat.

Kisebb válogatás a most nyíló fajokból: meténg, tavaszi hérics, ibolya, tavaszi kankalin, odvas keltike, leánykökörcsin, fürtös gyöngyike, százszorszép, salátaboglárka.

 MME archívum, Alex Hyde, drhauschka.com, gombamania.blogspot.hu, Ross Hoddinot). Fotók: MME archívum, Alex Hyde, drhauschka.com, gombamania.blogspot.hu, Ross Hoddinot

A fenti képeken bemutatott növények közül egyesek teljes virágszőnyeget alkotnak. Ilyen például az odvas keltike, vagy a különböző meténg fajták, de a salátaboglárka és az ibolya is képes erre. Az ibolyák illata ráadásul már messziről érezhető.

Odvas keltike mező (Forrás: bthe.hu)

Nem csak a fű között, lábaink alatt bújnak meg apró szépségek, hisz egyes gyümölcsfák is megkezdték már szirmaik kibontását. Így például a som, a kökény, a különböző ringló félék, cseresznyék, és a mandula is virágba borult már, színesítve az éppen zöldülő lombkoronát.

(Fotó: Hugo Gravelpond).


A somot könnyen felismerhetjük élénk sárga virágjáról. Kora tavasszal az egyetlen olyan bokor erdeinkben, ami sárgán virít. Nyár végén finom termését kóstolgathatjuk.


És igen, a madarak is élvezik a tavaszi virágözönt (Forrás: pentaxforums.com).

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A UPC új Digitális Tanterme a Bethlen suliban

Az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban mutatkozott be az országban először a UPC Magyarország Digitális Tanterem szolgáltatása. Azt ígérik, hogy a rendszer segítségével a diákok ugyanakkora erőbedobással sokkal több tudást szerezhetnek meg, mint a hagyományos könyvek és munkafüzetek használatával. A szolgáltatás a tanárok számára kifejlesztett továbbképzési programot is kínál.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.