Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 17. szerda, Endre, Elek

Ezüst és selyem a B32 Galériában

Újbuda   |   2019, január 17 - 10:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ezüstös fényű selyemképek, sálak és növényi ornamentikával készült egyedi ékszerek láthatók Abaffy Klára ékszertervező iparművész és Müller Rita textiltervező január 17-én nyíló közös kiállításán.

Levélmintás kortárs ékszerek, festett selyemképek, stólák várják az Ezüst és selyem című tárlaton a kortárs dizájn kedvelőit a B32 Galériában. Abaffy Klára az Iparművészeti Egyetem ékszertervező szakán végzett, évfolyamtársa, Müller Rita pedig textiltervező szakon. A közös egyetemi évek alatt nemcsak barátok, de alkotótársak is lettek. Munkáik kiegészítik és ellenpontozzák egymást: mindketten kedvelik a természet formáit, de míg Abaffy Klára nyakékeinek gyakori motívumai a tradicionális magyar formavilághoz kapcsolódnak, addig Müller Rita selyemsálain a változó növényvilág részletei jelennek meg. ­– Az ezüst szilárd anyag, fém, amelynek súlya van, a selyem lágy textil, az egyik legkönnyebb, leglégiesebb alapanyag, amelyre dolgozni lehet. Sok mindent tud az egyik, amit a másik nem, de a látszat ellenére sok bennük a közös vonás is. Mindkettő nagy múltú és kultúrájú, nemes anyag. Közös adottságuk, hogy varázsuk egyik titka a fénylés, a maga módján mindkét anyag bensőséges kapcsolatban van a fénnyel – mondta el lapunknak Müller Rita.
Az Ezüst és selyem kiállítás alkotásaiban meghatározó ihlető a növényvilág motívumkincse, amely sokszor kontrasztos színharmóniában kel életre a tárgyakon. Abaffy munkáiból sugárzik a nőiesség, anyaghasználatára jellemző az ezüst színes műgyantával, fával, kővel kombinálva. – Több ékszer készült direkt Rita selymeihez kapcsolódva. Leginkább a selymek színvilága, fénye, csillogása inspirált a tervezéskor, bár az általa használt motívumokkal is játszottam kicsit. Mindketten szívesen dolgozunk növényi formákkal, szeretjük a színeket, és merjük is használni. A tárlaton a selyem finomságát, fényét, felületét igyekeztem átvinni az ékszereimbe, hogy ez a fényjáték ott is érzékelhető legyen – mesélte Abaffy Klára.
(K. G.)
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.