Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

Farsang Újbudán – jönnek a busók

Újbuda   |   2018, február 1 - 10:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Javában tartanak a farsangi mulatságok Újbudán. Februárban a vigasságok elmaradhatatlan szereplői, jelmezesek és busók is szórakoztatják a közönséget.

Az Albertfalvi Közösségi Ház már farsangi lázban ég. Január utolsó szombatjára „Jöjjön ki Újbudára…” címmel hirdette meg első farsangi koncertjét az AKH Opera és Dalstúdiója. A műsorba közismert opera- és operettrészletek, dalok, musicalbetétek, nóták kerültek be.

A Gyékényes utcában február 3-án 20 órától kezdődik a hagyományos farsangi bál. A talpalávalót a helyi táncos lábú közönség egyik kedvence, a Bulletproof Band szolgáltatja, de lesznek táncbemutatók, valamint meglepetés- bűvészműsor és jelmezverseny is. Az Őrmezei Közösségi Házban ugyanezen
a szombaton 10–14 óra között rendezik meg a télűző eseményt, amelynek házigazdája a Vadrózsák Néptáncegyüttes lesz. A szokásos táncház mellett kézműves foglalkozás színesíti a programot, az elmaradhatatlan farsangi fánkot pedig szabad téren sütik majd a Cirmos ligeti tűzrakóban. A Kelenvölgyi Közösségi Házban ugyanakkor farsangi sváb bál várja a mulatni vágyókat.
Egy nappal később, február 4-én, vasárnap Kelenföldön különleges program várja az újbudaiakat: megérkeznek Mohácsról a busók, akik hagyományos jelmezükben búcsúztatják a telet. A mulatság
közös vonulással indul, amelyen bárki elkísérheti a busókat.
A gyülekező az Albertfalvi Közösségi Ház előtt lesz 14.50-kor, onnan a Kondorosi Uszoda érintésével az Albert utcai Óvodakertig menetelhetnek az érdeklődők. A tradicionális kelenföldi lecsófesztivál színhelyén meg lehet majd kóstolni a busóbabot, azaz a mohácsi sokácok különleges, cserépedényben készülő babgulyását is. Ezt követi a tűzgyújtás és a körtánc. A messze földön ismert tavaszköszöntő ünnepre várhatóan Németh Zsolt országgyűlési képviselő is ellátogat.
Február 9–11. között, a II. Budai Farsangi Fánkfesztiválon több mint nyolcvanféle hagyományos és újhullámos fánk, street food, farsangi étel kerül terítékre a Kőrösy József utcában. A finom ételeket
különleges borok, pálinkák, sörök és farsangi koktélok kísérik majd.

Maszkabál és fánk
A farsang vízkereszttől, vagyis január 6-ától a húsvét előtti negyvenedik napig, azaz hamvazószerdáig
tart, ez idén február 14-ére esik. A legtöbb mulatságot az utolsó néhány napon rendezik – ezt hívták a magyar hagyományban a farsang farkának, manapság inkább a karnevál idejeként ismert. A terített asztalokról nem hiányozhat ilyenkor a sokféle édesség, úgy pedig semmiképp sem múlhat el az ünnepi időszak, hogy legalább egyszer ne kerüljön a vendégek elé farsangi fánk.

(T.K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.