Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Faültetés Finnország tiszteletére

Újbuda   |   2017, november 9 - 12:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kisgyermekekkel ültetett fenyőfát a Feneketlen-tónál Hoffmann Tamás polgármester és Petri Tuomi-Nikula finn nagykövet Finnország függetlenségének századik évfordulója és a Kerület Hete alkalmával.

Finnország idén decemberben ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját, ennek tiszteletére ültetett el egy fenyőfát a Feneketlen-tónál Hoffmann Tamás polgármester és Petri Tuomi-Nikula finn nagykövet a szentimrevárosi óvodásokkal közösen. A Finn Nagykövetség több mint 80 esztendeje a kerületben található.

– A diplomáciai képviselet tevékenyen részt vesz a helyi kulturális, tudományos életben, illetve a közéletben is – emlékeztetett a nagykövet. Újbudán egész évben ünnepelhettük a jubileumot, így például a pár hónappal ezelőtti Eleven Őszön is Finnország volt a vendégország.

– A finn néppel a diplomáciai, gazdasági kapcsolatokon túl nyelvünk közös gyökere is összeköt bennünket – mondta a Főkerttől kapott fenyő elhelyezésekor a polgármester. – A fa a magyar néphagyomány szerint az életet jelképezi, koronája a fejlődést, a törekvést, az akaratot, törzse pedig a hétköznapi életünket és érzelmeinket – tette hozzá.

A faültetés apropójául szolgált a Kerület Hete is. Az Újbuda Veled Zöldül! program részeként az év végéig összesen 1111 fát ültetnek el a közterületeken. A projekt fő célja a városrész zöldítése, hiszen a városi fák nélkülözhetetlenek a levegő minőségének megőrzésében, a zajcsökkentésben.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.