Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 17. hétfő, Paszkál

Felavatták Albertfalva névadójának szobrát

Újbuda   |   2019, október 9 - 13:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Albertfalva fennállásának 200. évfordulója alkalmából került sor a település alapítója, Albert Kázmér Ágost szász-tescheni herceg tiszteletére emelt mellszobor ünnepélyes leleplezésére a Mahunka Imre téren. Az eseményen Csernus László és Farkas Krisztina önkormányzati képviselők helyezték el a tisztelet virágait Újbuda Önkormányzata nevében.

Albertfalva a ráckevei uradalom része volt, 1766-ban nászajándékként került Mária Krisztina főhercegnő tulajdonába, majd halála után a királyi helytartó Albert Kázmér herceg örökölte meg. A névadó tiszteletére emelt emlékmű Trischler Ferenc szobrászművész munkája. Az alkotás Újbuda Önkormányzata támogatásával, valamint az Albertfalvi Lokálpatrióta Egyesület, az Albertfalvi Helyi és Iskolatörténeti Gyűjtemény, az Albertfalvi Keresztény Társas Kör, az Albertfalvi Polgárok Köre és az Albertfalvi Közösségi Ház együttműködésével jött létre.

Az ünnepélyes szoboravatón a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei adtak műsort, majd Csernus László önkormányzati képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy Albert Kázmér Ágostnak származása és politikai szerepvállalása mellett legalább annyira jelentős a tudományos- és művészetpártoló tevékenysége is. A tiszteletére október 8-án felavatott szobor méltó szimbóluma Albertfalva közösségének.

A herceg életéről és munkásságáról Kulcsár Krisztina, a Magyar Nemzeti Levéltár képviseletében emlékezett meg, majd az Albertfalvi Lokálpatrióta Egyesület nevében Máté Róbert mondott köszöntőt. Az ünnepség koszorúzással zárult.

T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.