Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 6. csütörtök, Ivett, Frida

Felavatták Marczin Borbála emléktábláját

Újbuda   |   2015, szeptember 24 - 12:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

A szovjet kényszermunkára elhurcolt magyar nők emlékére, köztük Marczin Borbálának állíttatott emléktáblát a Nemzeti Emlékezet Bizottság az Ercsi út 15. szám alatt szeptember 24-én.

Marczin Borbála egyike volt azon magyar nők tízezreinek, akiket kényszermunka- és büntetőtáborokba hurcoltak a szovjet megszállók. A szovjet hatóságok 1945. szeptember 24-én tartóztatták le, éppen amikor a tizennyolcadik születésnapját ünnepelte családi körben. Koholt vádak alapján ítélték tíz év kényszermunkára, és a volt Szovjetunió legzordabb területein dolgoztatták sorstársaival együtt a GULAG lágereiben. 1953-ban térhetett haza, a Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága 1978-ban bűncselekmény hiányában rehabilitálta.

Hoffmann Tamás polgármester szerint nincs fenyegetőbb veszély annál, mint amikor megpróbáljuk elfeledni halottainkat és a Magyarországot sújtó történelmi traumákat. Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese szerint a kommunizmus bukása után az egyik legnagyobb feladat az volt, hogy megtörténjen az igazságtétel és méltó helyére kerüljön a nemzeti emlékezet.

A táblaavató után, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete, Újbuda Önkormányzata, és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Marczin Borbála lányával közösen helyezett el egy-egy koszorút.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Nagyon fontos feladatunk a szemléletformálás  

Újbuda Önkormányzata saját programokkal is fellép mindenféle hátrányos megkülönböztetés ellen. A kerület esélyegyenlőségi koncepciójáról, terveiről Bakai-Nagy Zita alpolgármesterrel beszélgettünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.