Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Felavatták Veress Miklós keramikus művész emléktábláját

Újbuda   |   2018, október 19 - 14:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Emléktábla került Veress Miklós keramikus művész tiszteletére a Hengermalom út 2/c. számú ház falára az Összefogás Újbudáért Egyesület és Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Újbuda Önkormányzata támogatásával. A művész hat évtizedet élt a házban családjával.

Veress Miklós, Izsó Miklós és Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és iparművész, porcelántervező, a magyar kerámia fővárosának is nevezett Mezőtúr szülötte, díszpolgára volt. A régi hagyományokra visszatekintő helyi fazekasság meghatározta életét és művészetét. Évtizedekig dolgozott a kőbányai, majd a hollóházi porcelángyárban, miközben egyre nagyobb teret nyertek egyéni alkotásai, amelyekből több tárlat is nyílt, többek között az Iparművészeti Múzeumban. A 2016-ban elhunyt művész tanítványai és munkatársai, művészetének elismerése mellett emberségét és szerénységét is tisztelik.

Veress Miklósnak először az Összefogás Újbudáért Egyesület rendezett életmű kiállítást a kerületben, a művész lakóházának tőszomszédságában található Malom Közösségi Tér és Galériában 2015 októberében. Október 15-től pedig emléktábla hirdeti a Hengermalom út 2/c. számú ház falán, hogy ott élt hatvan évet a művész. A táblát fia, Veress Tamás grafikusművész tervezte.

Az avatóünnepségen Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő elmondta, hogy az emléktábla állítását a közösség kezdeményezte, az önkormányzat pedig szívesen támogat minden ehhez hasonló civil kezdeményezést. Ujfalvy Szabó Zsolt, az Összefogás Újbudáért Egyesület elnöke büszke arra, hogy pár éve sikerült megvalósítani Veress Miklós nagy álmát, az újbudai kiállítást, most pedig a család és a művész tisztelőinek álma teljesült azzal, hogy emléktábla került a Hengermalom úti ház falára. Az eseményen Pusztai Zsolt muzeológus, a Túri Fazekas Múzeum igazgatója elmondta, hogy az újbudai példa alapján, hamarosan a művész szülővárosában, Mezőtúron is emléktáblát állítanak.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímavédelem – Klímatudatosság  

Újbuda Klímastratégiája 2030-ra egy klímatudatos módon fejlődő kerület jövőképét vetíti előre, ahol egészséges környezetben, az épített és természeti értékeket megőrizve, fenntartható módon fejlődve, az energiafelhasználás hatékonyságát növelve, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve élünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.