Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szerda, Konrád

Feljelentéssel zárult a Szent Kristóf Szakrendelő átvilágítása

Újbuda   |   2021, január 26 - 10:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hűtlen kezelés és közfeladati helyzettel visszaélés gyanújával tett feljelentést a Szent Kristóf Szakrendelő ügyeiben László Imre, Újbuda polgármestere.

Újbuda Önkormányzata a 2019. októberi választás után megkezdte a tulajdonában lévő gazdasági társaságok, köztük a Szent Kristóf Szakrendelő átvilágítását. Az intézményt 2019. november 29. előtt tíz évig dr. Kóti Tamás ügyvezető igazgató, főigazgató vezette, ő 2021. január 1. óta az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Az átvilágítás megállapította, hogy dr. Kóti Tamás öt évre saját magát bízta meg egy uniós pályázati projekt szakmai vezetésével, ez a fizetése mellé havi 370 000 forint megbízási díjat jelentett. A szerződést mind a megbízói, mind a megbízotti oldalon ő írta alá. A dokumentumon a gazdasági igazgató aláírása is szerepelt, akinek nem volt erre jogosultsága.

A szerződés azért is szabálytalan volt, mert a szakmai vezető megbízására a fenntartási időszakban nem volt szükség. Ezen túlmenően a díj értéke öt év alatt jóval meghaladja a 15 millió forintos közbeszerzési értékhatárt, tehát a szerződést a közbeszerzési törvény megkerülésével kötötték meg. A volt főigazgató forrásigényét az önkormányzat felé nem jelezte, tulajdonosi engedélyt nem kért. Az önkormányzat tavaly felmondta a szerződést, amelynek alapján addigra több mint 6 millió forintot vett fel dr. Kóti Tamás.

Az átvilágítás egy másik megállapítása szerint 2018 márciusában digitális tüdőszűrő rendszer beszerzésére írt ki pályázatot a szakrendelő, és ebben olyan nyilatkozat benyújtását írta elő, amit nem kérhetett volna. Így jogszerűtlen tartalmú előírás alapján kötelezte hiánypótlásra az egyik pályázót, amely azt nem teljesítette, ezért kizárták. A két beérkezett ajánlatból egy maradt érvényes. A nyertes cég 32 millió plusz áfás ajánlata drágább volt, mint a kizárt másiké, és itt is szükség lett volna hiánypótlási felhívásra vagy felvilágosítás kérésére, ami elmaradt. Végül a szakrendelő kilencmillió forinttal (plusz áfa) drágábban, fele annyi időre szóló jótállás mellett vásárolta meg a berendezést.

Újbuda polgármestere jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint közfeladattal kapcsolatos kötelesség megszegésével elkövetett közfeladati helyzettel visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tett feljelentést – egyelőre ismeretlen tettes ellen – a dr. Kóti Tamás főigazgatóságának idejére esett két ügyben.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Karinthy és a Nézőművészeti Kft.  

Az Utazás a koponyám körül című Karinthy-kisregény színpadi adaptációjának bemutatására készülnek a Nézőművészeti Kft. művészei, Scherer Péter és Marton Róbert, Gyulai Eszter közreműködésével. Az alkotói folyamatról, a Karinthy családhoz való kötődésről és az őszre tervezett előadásról beszélgetett a művészekkel Kovács Gabriella a B32 Galéria és Kultúrtér Hármas szereposztás című podcastsorozatában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.