Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Fizika: a fény adta a kerületi verseny témáját

Újbuda   |   2014, november 24 - 23:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

A fény témája köré szerveződött idén az Újbudai Pedagógiai Intézet Fizika Csapatversenye, melynek a Bethlen Gábor Általános Iskolában adott helyet. A feladatok apropóját az adta, hogy 2015 a fény nemzetközi éve lesz.

Fizika csapatversenyeket mintegy huszonhét éve tartanak a kerületben, az idei megmérettetésen tíz újbudai általános iskola vett részt. Az induló csoportok eldönthették, hogy ötperces prezentációikban a Nap energiájáról, vagy a 2014-ben Nobel díjat érő, kék fényt kibocsátó diódáról számolnak be.

A versenyzés feltétele volt egy saját készítésű, fénnyel működő eszköz elkészítése és bemutatása is. A tanulók, annak ellenére, hogy a téma eddig szinte ismeretlen volt számukra, ügyes szerkezeteket fabrikáltak: periszkópot és más fénytörő eszközöket, napórát készítettek, Föld és Hold makettekkel pedig az árnyékképződést mutatták be. Ezek mellett tesztfeladatokat is megoldottak a versenyzők.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Párakapu, árnyékoló és ivóvíz a kormányhivatali ügyintézésre váróknak  

Aki járt mostanában hivatalos ügyet intézni a Kormányablaknál, tudja, hogy esetenként kígyózó sorok is állnak a Bocskai úti épület előtt a hőségben. Újbuda Önkormányzata éppen ezért saját költségén árnyékolót, párakaput és ballonos ivóvizet helyezett ki a Kormányhivatal bejárata elé, hogy enyhítsék a kánikula hatásait, javítsák a sorban állók komfortérzetét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.