Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 17. hétfő, Paszkál

Fogadj örökbe egy fát!

Újbuda   |   2017, november 14 - 19:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

A lakosságot is bevonja Újbuda Önkormányzata a kerület zöldítésébe egyedülálló fa-örökbefogadási akciójával. A kerületben az elmúlt években egy sor olyan beruházás valósult meg, amely az ingatlan és infrastrukturális fejlesztéseken túl zöldfelületi megújulást is hozott. Most az Újbuda Veled Zöldül program keretében idén elültetett 1111 fa közül lehet örökbe fogadni egyet-egyet.

A meglévő zöldfelületek megújítása és lehetőség szerinti bővítése is célja Újbuda Önkormányzatának a kerületben zajló fejlesztéseknél, amire már a beruházások tervezésekor is jelentős hangsúlyt fektetnek. A XI. kerület az elmúlt időszakban az állami-, fővárosi- és magánbefektetések homlokterébe került, nem beszélve azokról a beruházásokról, amelyet Újbuda Önkormányzata valósított meg. Az Önkormányzat finanszírozásában ennek megfelelően újult meg a Bikás park, valósult meg a játszótér-fejlesztési program: legutóbb a Fehérvári úti lakótelepnél az Egérlyuk játszótér területe nőtt csaknem kétszeresére, miközben a körülötte lévő park is megújult, amelyet immáron több ezer cserje és évelő növény díszít. Említhetnénk a kelenvölgyi Bazsalikom pihenőpark vagy a Kéktó téri játszótér és környezetének megújítását is. 2012-2016 között Újbuda Önkormányzata 1640 fa valamint 24715 cserje ültetéséről gondoskodott, miközben a beruházókat is hasonló módon ösztönözte ugyanerre. A Tétényi út Etele út–Bártfai utca közötti szakaszán a Fővárosi Vízművek vízhálózat-fejlesztése során megszűnt az útelválasztó zöldsáv, amelynek pótlásként támfalakban, kiemelt növénykazettákban intenzív zöldsávot alakítottak ki, ahogyan történt ez a Kondorosi út Fehérvári út–Sáfrány út közötti szakaszán is. A beruházásokhoz kapcsolódó zöldfelület-bővítésre a legaktuálisabb példa az 1-es villamos meghosszabbítása. A Budapesti Közlekedési Központ munkálatai során 400-500 fát és 11 ezer cserjét ültet ki, és 21 600 négyzetméteren újítja fel a füves területet. A beruházás során azokat a meglévő fákat, amelyeknek állapota ezt megengedi átültetetik. Újbuda Önkormányzata a villamos vonal fejlesztéssel párhuzamosan újítja meg a Tétényi út és Fejér Lipót utca közti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogyi út–Bártfai utca közti parkot, valamint a Tétényi úti elválasztó sávot is.

Újbuda Önkormányzata a környezettudatosság jegyében indította el az Újbuda Veled Zöldül Programját is, amelynek keretében idén 1111 fa kiültetésével gazdagítja a kerületet. Mindazon túl, hogy egyedi jelzéssel és ismeretterjesztő táblákkal hívja fel a figyelmet ezekre a fákra, az év folyamán több közösségi faültetést, sőt egy örökbefogadási akciót is hirdetett ezzel is bevonva az újbudaiak minél szélesebb tömegét a programba. A jelentkezők maguk választhatják ki azt a fát, amelynek három esztendőn keresztül gondját viselik. Ez az öntözést, a tápanyag utánpótlását, ősszel a zöldhulladék összegyűjtését, a fa törzse körüli terület rendben tartását, a gyomok eltávolítását is magában foglalja, amelyért cserébe névre szóló táblát és oklevelet állít ki az önkormányzat.

Az ujbuda.hu/faorokbefogadas oldalon a Tájékoztatóra kattintva érhető a program részletes leírása. A jelentkezőnek nincs más dolga, mint kitölteni az online jelentkezési lapot - a kerület tíz városrészére bontva, utcanevet, fafajt, valamint a sorszámot jelölve – és máris indulhat a „közös kertészkedés”.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.