Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Föld Napja a kerületben

Újbuda   |   2019, április 29 - 11:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Pedagógiai Iroda idén is megrendezte a Föld Napját a kerületben. A több helyszínen zajló rendezvényen óvodások és iskolások vettek részt, a program zárásaként pedig a Föld Napi pályázatok eredményét is kihirdették.

A szokásoknak megfelelően idén is a Budai Parkszínpad előtti zenés tornával vette kezdetét a Föld Napja. A reggeli testmozgást Vellai Bettina vezette, az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola diákjainak közreműködésével. A rendezvény szervezője az Újbudai Pedagógiai Iroda volt, amely kiemelt figyelmet szentel a környezeti nevelésre. Gyurcsó Gyuláné irodavezető hangsúlyozta, a Föld Napjához kapcsolódó programokon idén is több százan vettek részt, a korábban meghirdetett rajz- és szöveges pályázatokra beküldött pályaművek száma meghaladta a hatszázat.
A rendezvényt Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg. Lapunknak elmondta, az önkormányzat odafigyel arra, hogy a gyerekek bölcsődés kortól kezdve elsajátítsák a környezetkímélő gondolkodást.

A Föld Napja és a hasonló rendezvények jó lehetőséget nyújtanak a természeti értékek megismeréséhez. Ott jártunkkor több gyermek – így Franci és Eszter is – elmondta, hogy otthon szelektíven gyűjtik a szemetet, komposztálnak, a vizet nem folyatják feleslegesen, és textilszatyrot visznek a bevásárláshoz.

A Feneketlen-tó partján a Magyar Madártani Egyesület szakemberei tartottak foglalkozást a vízimadarakról, a Duna-Ipoly Nemzeti Park kvízjátéka az év állat- és növény fajaihoz, azok biológiai sokféleségéhez kapcsolódott. Sok érdekes információt hallottak a Föld megmentéséről is, ezen kívül lovagolhattak, volt állatsimogató, KRESZ-pálya, elektromos autó bemutató és óriás társas is, a Humusz Szövetség pedig a Felesleges Áruk Fórumát ismertette.
A tájfutó versenyt a Gellérthegyen tartották, a cél a Cerka-Firka Játszótéren volt. A külső helyszínek mellett voltak beltéri programok is: az óvodások rajzpályázatának díjátadóját a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartották, a „Kis tavaszi csokor” című produkciót a Dél-Kelenföldi Óvoda Totyogó-kotyogó csoportja adta elő (a gyerekeket Tugyi Kati és Árvai Edit óvodapedagógusok készítették fel). Később ugyanitt adták át a föld napi rajzpályázat után járó díjakat a kerületi óvodásoknak: a Dél-Kelenföldi Óvodába járó Tóth Janka például második helyezést ért el Gólyatöcs című alkotásával. A jutalmakat Hégli Imre, az önkormányzat Környezetvédelmi Osztályának vezetője és Jankó István, a Kulturális és Köznevelési Bizottság elnöke adta át.
Eközben a TIT Stúdió Egyesület Zsombolyai utcai épületében is kiállítások, vetélkedők és játékos foglalkozások várták a gyerekeket. Volt hangszer- és kisállat bemutató, valamint siklósimogató is, ismeretterjesztő játék keretében pedig gyógynövényekről, gyógyteakésztésről volt szó. Hallhattak a megújuló energiákról, a mobiltelefonok életciklusáról, az ökológiai lábnyomról, népszerű volt a terápiás kutya foglalkozás.

A Föld Napjához kapcsolódó pályázatok eredményét április 29-én hirdették ki a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. A vendégeket az önkormányzat nevében Molnár László alpolgármester köszöntötte. Elmondta, a felnövekvő generáció már nem csak egy napot, vagy hetet szán arra, hogy a Föld védelmében élje mindennapjait, egész élete során igyekszik a környezetet kímélő módon alakítani fogyasztói szokásait. Köszöntője és a színes gálaműsor után csaknem kétszáz ajándékot és ötszáz oklevelet osztottak ki a legjobb rajzos és szöveges versenyművek készítőinek. - Évről évre egyre többen jelentkeznek az óvodások és iskolások köréből a pályázatokra, ami elsősorban kora gyerekkorban, Újbudán már a bölcsődében elindított környezeti nevelésnek köszönhető – emelte ki Gyurcsó Gyuláné.

A Föld Napjának ötlete 1969-ben született az UNESCO San Francisco-i konferenciáján, majd 1970. március 21-én – az északi féltekén a tavasz első napján – meg is rendezték az eseményt. Egy hónappal később Danis Hayes egyetemi hallgató mozgalmat indított bolygónk védelméért, azóta pedig minden év április 22-én ünnepeljük a Földet.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.