Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Folytatódik a Biztonságos Újbuda projekt

Újbuda   |   2018, április 11 - 10:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Lakásvédelmi eszközöket, ajtóékeket, ajtó- és ablaknyitás-érzékelőket osztottak szét a gazdagréti nyugdíjasok között a lakásvédelmi akcióterv 2.0 részeként.

A Biztonságos Újbuda projekt célja, hogy a lakók mindenütt biztonságban érezhessék magukat a kerületben. Az akcióterv az Egészségben és Biztonságban Otthonunkban programmal kezdődött. Ekkor személyi riasztókat, vagyis nyomógombos jelzőrendszereket osztottak szét: a karkötőn lévő gomb megnyomásával a felhasználó segítséget hívhat, ha betörés, lopás, erőszak áldozatává válik, tehetetlen vagy mozgásképtelen helyzetbe kerül. Az akcióterv következő lépése a rácsprogram volt: a lakás bejárati ajtajára szerelt biztonsági rács kitűnően védi a bent lakókat az illetéktelenek behatolásával szemben.
A társasházi kamerarendszer program elsősorban preventív célokat szolgál, az eszközök felszerelése jelentős mértékben csökkenti a bűncselekmények számát. A kamerák felvételei a rendőrség munkáját is megkönnyítik. – A legújabb készülékek, vagyis az elektromos ajtóék és a belépésjelző riasztó szintén nagyban növelik a lakók biztonságérzetét, különösen az egyedül élő idősekét – mondta egy hölgy a szerkezetek átadásakor.
A projektet az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálta. A Gazdagréti Közösségi Házban Lőrincz Gergely ügyvezető vezette le az átadást: az igénylők bemutatták lakcímkártyájukat, nyugdíjas kártyájukat és aláírták az átvételi elismervényt. Csernus László önkormányzati képviselő hangsúlyozta: nem csak az ilyen eszközök segítenek a bűncselekmények számának mérséklésében. Az is nagyon hasznos, ha a szomszédok törődnek egymással, és figyelmeztetik az érintetteket, ha betolakodó, gyanúsan viselkedő személyt látnak a házuk közelében.

(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.