Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. csütörtök, Előd

Folytatódik a Manna Matiné

Újbuda   |   2020, január 31 - 11:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Manna Matiné című kortárs bábszínházi sorozat 2017-ben indult útjára a B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a Manna Produkció együttműködésében. A projekt nemcsak a fiatal bábművészeknek kínál állandó bázist és játszási lehetőséget, de a nagyközönséghez is közelebb viszi a műfajt.

A bábozást sokszor a gyerekmesékkel azonosítják, noha az utóbbi évtizedekben progresszív változáson esett át. Felnőtt egy új bábművész-generáció, tagjai nem vagy nem csupán a legkisebbeknek készítenek előadásokat, hanem tizenéveseknek, felnőtteknek is. (A B32-ben például korábban látható volt a KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című produkciója, amely Polcz Alaine szövegeire és Karády Katalin dalaira épülve teremtette meg a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj összhangzatát.) A nézőknek is szokniuk kell, hogy nem csak gyerekeknek készülnek bábos produkciók. Ami a mozinak az animáció, az a színháznak a báb; olyan eszköz, amellyel sok minden ábrázolható, legyen az Óz birodalmának mesevilága, vagy éppen Sade márki valamelyik brutális története – mutatott rá legutóbb az újbudai Pont magazin cikke.
Döntő fontosságú volt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen megindult a megfelelő képzés, négy-ötévente végez néhány bábrendező és egy osztálynyi bábszínész, akinek a diplomájához kész elő­adást kell létrehoznia. Gyakran már ezek is nagy érdeklődésre tarthatnának számot, ha valahol műsorra tűznék őket, de erre alig van mód. A főváros két bábszínháza kevés lehetőséget tud adni a pályakezdőknek, így az újaknak olyan játszóhely után kell nézniük, amelynek a repertoárjába illeszkedik egy-egy friss bábelőadás.
– Az egyetemen a hallgatók nagyon kevés ismeretet szereznek arról, hogy miként menedzseljék előadásaikat. Ezért fogalmazódott meg bennem évekkel ezelőtt, hogy kellene egy hely, ami fogadja ezeket a fővárosban – mondta el a Pontnak Gáspár Anna, a Manna Matiné főszervezője, aki független ernyőszervezetével színházi alkotók ötleteinek megvalósítását segíti több mint tíz éve.
A B32-ben minden hónap második vasárnapján várja nézőit a Manna Matiné. Délelőtt vannak a gyerekműsorok, melyeket interaktív foglalkozás követ a Pagonyban. Este pedig a felnőtteknek szóló bábos produkciók láthatók. Az előadásokon kívül számos kiegészítő programot szerveznek, a tervek között szerepelnek kiállítások és tárlatvezetések is.
Az idei első bemutató az ESZME – Most! című produkció lesz február 9-én Csató Kata és Romankovics Edit felnőtteknek szóló előadásában. Az alkotók az egyenjogúság témakörét járják körbe. Március 21-én a bábszínházi világnap alkalmából kerül műsorra a Marica Bábszínháza Kecskekatonaság című, népmesei alapra épülő darabja. Központi figurája egy háborúból visszatérő árva fiú, aki kisemmizettből sikeres emberré válik saját tudása és képességei segítségével. Június 14-én lesz a MaNNa Produkció saját bemutatója. Az Itt vagyok! című, látássérültek számára is teljes értékű produkció egyik célja, hogy az egészséges gyerekek bepillantsanak sérült társaik világába.


Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra Bakai-Nagy Zitával  

2020október2816:00
»
2020október2817:00

A soron következő online fogadóórát Bakai-Nagy Zita alpolgármester tartja. Már most feltehetik kérdéseiket Messenger üzenetben, illetve a fogadóóra élő közvetítése idején kommentben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.