Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 20. vasárnap, Friderika

Fonó kiadványok a világ legjobb világzenei albumai között

Újbuda   |   2015, március 2 - 15:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Herczku Ágnes Bandázom című albuma és a Romano Drom: colors című lemeze felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájára.

A legrangosabb világzenei toplista legjobb húsz albuma között márciusban két magyar album is szerepel. Mindkét lemez Fonós kiadvány. Herczku Ágnes Bandázom című lemeze a tízedik helyére került, a Romano Drom colors című albuma pedig a tizenötödik helyet érte el. A toplistát, melyen az elmúlt években sikerrel szerepelt Lajkó Félix, a Karaván Família, a Söndörgő, a Buda Folk Band és a Romengo lemeze is, huszonöt ország 50 szakembere állítja össze havonta.

Herczku Ágnes albuma 2014 év végén jelent meg a Fonó gondozásában. Az új lemez megálmodója, zeneszerzője, hangszerelője, producere Nikola Parov, akivel Ági 1999 óta dolgozik együtt. Eddigi közös lemez (pl. Volt nékem szeretőm, Megéred még) méltó folytatása a Bandázom című, azzal az új hangszerelési lehetőséggel gazdagítva a korábbiakat, amit négy ifjú népzenész - Hegedűs Máté, Pálházi Bence, Fekete Márton és Molnár Péter - tehetsége, tudása és mindenre nyitott gondolkodása inspirált.

A 16 éve működő, mindig megújuló Romano Drom colors című új, hatodik nagylemeze 13 új dallal jelent meg 2014 őszén ugyancsak a Fonónál. A dalok nagy része cigányul íródott, de vannak részben magyar nyelvű dalok is. A zenekar sikere egyedi fúziós zenéjükben keresendő, melyben Kovács Antal a (Romano Drom alapítója és zeneszerzője) vegyíti a több száz éves zenei kultúrát a katalán rumba, arab, balkáni vagy akár a pop zenében használatos ritmusokkal, valamint olyan zenei megoldásokkal, melyekben a kanna és a kanál hagyományos játékát a dobok, gitár, a bőgő, szaxofon egészíti ki.

A World Music Charts Europe toplistája megtalálható a www.wmce.de honlapon.

Újbuda

Fonó kiadványok a világ legjobb világzenei albumai között

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda visszaszerezte a támogatást  

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere megvédte a gyermek-egészségügyi centrumot - 85 ezer gyereket lehet így sokkal magasabb színvonalon ellátni – Újbuda Önkormányzatának sajtóközleménye –

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.