Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 10. péntek, Amália

Fórum a migrációs kérdésekről

Újbuda   |   2016, április 16 - 13:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője volt a vendége a migrációs kérdésekről tartott fórumnak, melyet hagyományosan a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Dísztermében tartottak április 14-én. Az eseményen Simicskó István honvédelmi miniszter is beszámolt az eddig megtett lépésekről, és a további teendőkről.

Lomnici Zoltán szerint a Civil Összefogás Fórum (CÖF) országjárásának egyetlen célja, hogy a magyar forrásokból fenntartott civil szervezet hiteles képet fessen a migrációs krízisről. A CÖF szerint nagyobb a baj, mint azt sokan gondolják: a huszonnegyedik órában vagyunk, hogy meg lehessen védeni az európai, ezen belül a magyar polgárokat a terrorveszélytől, amely tetten érhető konkrét terrorcselekményekben, akár a brüsszeli, akár a párizsi terrortámadásokra gondolunk. - Ebben a helyzetben nemzeti összefogásra van szükség - fogalmazott Lomnici. Szerinte elfogadhatalan az a szemlélet, amely szerint a kormány a túlhatalmát próbálja kiépíteni, amikor a terrorveszély-helyzetet, mint különleges jogrendet kívánja beépíteni az alaptörvénybe. Úgy véli a kormány sokszor magára volt hagyva nem csak az Európai Unióban, de belföldön is azon törekvéseiben, amelyek végső soron igazoltan a magyar emberek védelmét szolgálták. Példának hozta fel a sokak által támadott kerítésépítést, amely később exportcikké vált az Európai Unióban. Népvándorlás címmel tartott előadásában mindezt adatokkal is igazolta: azaz 2015-ben a határzár építés előtt 390 ezer 638 bevándorló érkezett Magyarországra, míg utána 746. Felhívta a figyelmet, hogy a terrorcselekményeket igenis migránsok hajtják végre, legyenek azok első, másod, harmad generációs vagy frissen érkezett bevándorlók. Véleménye szerint, ha nem akarjuk, hogy vérfürdővé váljon az egész Európai Unió, ha nem akarjuk, hogy olyan helyzet álljon elő, mint amit az említett brüsszeli vagy párizsi helyszíneken lehetett tapasztalni, akkor ehhez hatékony biztonságpolitikai, közigazgatási és jogi eszközökre van szükség.

- Nekünk Újbudaiaknak különösen fontos a közösségünk - fogalmazott Simicskó István a kerület országgyűlési képviselője, aki szerint a meghozott döntések erősen befolyásolják a jövőt, meghatározzák, hogy gyermekeink és unokáink milyen világban élhetnek majd. Egyúttal beszámolt folyamatban lévő feladatokról. Elmondta, hogy tervezik egy terrorellenes akciócsomag elkészítését, melyhez szükség van a rendőrségről és a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítására, kétharmados támogatottság mellett. Létrehoznának egy terrorellenes információs és koordinációs központot, amelybe valamennyi meglévő titkosszolgálat delegál majd szakembereket, és amelynek legfontosabb feladata az információgyűjtés és a kormány tájékoztatása lesz. Alaptörvény módosítást igényel az a cél, hogy terrortámadás esetén a magyar honvédség felkészített erői segítséget nyújthassanak a rendőrségnek. Ezt a módosítást Európa számos országában már megtették, ezért tudtak Franciaországban a terrorcselekményeket követően azonnal több ezer katonát Párizs utcáira vezényelni a lakosság védelme érdekében, de hasonlóan jártak el Belgiumban is - mondta a honvédelmi miniszter.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.