Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Gazdagrét: péntektől díszkivilágítás, szombaton templomszentelés

Újbuda   |   2016, szeptember 30 - 13:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 1-én szentelik fel a Gazdagréti Szent Angyalok plébánia templomát. Ehhez igazodva a felszentelés előestéjétől már látható a templom díszvilágítása, amely mintegy 41 milió forintos fővárosi támogatással készült el.

Mostantól akár az M0 autópálya, és a budapesti bevezető út szakaszairól is jól látható a Gazdagréti Szent Angyalok plébánia temploma, a díszkivilágításnak köszönhetően. Korábban nem volt díszkivilágítása a templomnak, de a felújítást követően, mintegy 41 millió forintos fővárosi támogatással ez is elkészült. A Fővárosi Önkormányzat döntése alapján a korszerűsítés a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. beruházásában valósult meg.

A plébánia díszvilágítása a templom kertben elhelyezett, körben, az épület körül telepített oszlopokról, tartószerkezetekről, valamint a templom épületére, kupolájára felszerelt mindösszesen 74 darab fényvetőről történik. A díszvilágítás beépített teljesítménye mindössze 8,1 kW, amely éves szinten kevesebb, mint fél millió forint költséget jelent. A kivitelezést a Lisys Projekt Kft végezte, egyedi alpin technika alkalmazásával.

A díszvilágítás különlegessége, hogy a fővárosi díszvilágítási objektumok közül itt alkalmaznak elsőként úgynevezett színes RGB ledes technológiát, megvilágítva ezzel a templom csúcsán elhelyezett üveg kupolát és keresztet. Ez lehetővé teszi, hogy kupola és a kereszt esti látványképe, előre programozott módon, a Római Katolikus Egyház által előírt liturgikus naptár szerinti napnak megfelelő színben pompázzon.

Az ünnepélyes templomszentelésre október elsején kerül sor. Ehhez igazodva a felszentelés előestéjétől kezdi meg működését a templom díszvilágítása.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.