Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. péntek, Kornél, Soma

Gyerekegyetem a BME-n

Újbuda   |   2015, június 29 - 15:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kimondottan 9-14 évesek számára tart úgynevezett Gyerekegyetemet, azaz öt napos tudományos tábort a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem június 29. és július 2. között. Az előadások és foglalkozások délelőtt kilenc órakor kezdődnek és délután 4 óráig tartanak, közben sok játékkal és szabadidős foglalkozással.

Öt napig tart a héten a 9-és 14 éveseknek szóló tudományos program a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A Gyerekegyetem idején a résztvevők bepillantást nyernek az egyetemi életbe, előadásokon vesznek részt, kiscsoportokban pedig kísérleteket végeznek. Az előadásokat és kiscsoportos foglalkozásokat egyetemi oktatók tartják, a gyerekek felügyeletéről tanárok és végzős egyetemisták gondoskodnak.

A rendezvény ugyanúgy van felépítve, mint az egyetemi hallgatók napirendje. A nagyelőadásokon egyszerre 200-300 gyerek ül az egyetemisták helyén, a kiscsoportos gyakorlati órákon pedig 20 fős csoportokban kutathatnak, kísérletezhetnek, alkothatnak a résztvevők. Az előadások közti időt játékok és szabadidős foglalkozások színesítik.

A gyerekegyetemen nincsenek vizsgák, nincs tesztírás, nincs számonkérés, az egyetlen elvárás, hogy a diákok nyitottak legyenek ez egyetemi életre, a meglepő és varázslatos dolgokra, a természettudományos és műszaki világra.

A szülők elkísérhetik gyermekeiket a rendezvényre, de a programok gyermekeknek szólnak. A „diplomaosztó” az utolsó napon, pénteken lesz, ez nyitott a felnőttek előtt is.

Újbuda

foto:MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Földes Eszter búcsúzik a kerülettől  

Először 2015-ben láthatta a Karinthy Színház közönsége Földes Esztert: A bolond lány című darabban debütált Újbudán, amelyet a nagy sikerű A baba követett. Az évek során nemcsak a nézők, hanem a színház alapító igazgatója is bizalmába fogadta a színésznőt, utolsó bemutatójának, a Veszélyes fordulónak a rendezésére is őt kérte fel. Földes Eszter a napokban jelentette be, hogy előadásait nem játssza tovább a Karinthy Színház, így öt esztendő után búcsúzik a kerülettől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.