Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. péntek, Ferenc

Halottember a Szkénében

Újbuda   |   2016, október 20 - 13:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Vajon mi zajlik le egy nő lelkében, ha elhagyják? Ha élete társa egyik pillanatról a másikra megszűnik létezni? És mi történik akkor, ha a gyászidőszak után ez az ember újra bekopogtat az ajtón? Háy János „A halottember” című darabja ezeket az érzéseket tárja a közönség elé egyetlen ember nézőpontjából.

Érdekes kérdéseket vet fel a Mészáros Sára által megformált karakter, arra keres választ, hogyan lehet túlélni valakinek az elvesztését és még inkább "feltámadását". A történet apránként, Anna visszaemlékezéseiből áll össze: a főhős elmeséli hogyan találkozott kedvesével, miért ment bele egy szenvedélytelen házasságba, milyen érzés volt, amikor férje a frontra indult és hogyan dolgozta fel halálát. Aztán évekkel később, amikor már sikerült a férfi veszteségén túllépnie, egyszer csak újra megjelenik az életében. Annának nem sikerül feldolgozni, így a történet tragédiába torkollik, a fiatalasszony saját kezével végez hitvesével.

A darab pszichológiai szempontból mesterien megkomponált, ezt az érzetet tovább fokoza a tárgyilagos hangvételű narratív előadásmód, a fények, a fekete ruha, a nagybőgős és a minimál díszlet - a hinta. Az sem véletlen, hogy a főhős kislányát is csak egy rongybaba jelképezi. Az alapvetően egyszemélyesre kivitelezett színműben a három fős kórus jelképezi a külvilágot, amely néha-néha beleszól a történések folyásába, kizökkenti a narrátort gondolatmenetéből. Az érzelmi viharok, a legnagyobb katarzist kiváltó helyzetek okozója a férj, aki bár szintén emlékekben jelenik meg, valójában Mucsi Zoltán formálja őt meg túlvilági kísértés formájában. Az ő megjelenése dramaturgiai szempontból a leglényegesebb, hiszen a tárgyilagos elbeszélés ritmusát ő töri meg érzelemdús megnyilvánulásaival.

A Szkéné Színházban bemutatott darabot főként azoknak érdemes megnézniük, akik szívesen merülnek el a jellemábrázolás, a lélektan rejtelmeiben.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megnyitott az Újbudai Adventi Vásár

Idén először a Bikás Parkban nyitott meg az Újbudai Adventi Vásár, amely egészen szentestéig kínál színes, ünnepi programokat. A megnyitón a Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermekkara és a Petőfi Musical stúdió teremtettek karácsonyi hangulatot, a frissen elkészült korcsolyapályát pedig műkorcsolya bemutatóval avatták fel. Advent első vasárnapján Dr. László Imre polgármester, dr. Gáncs Tamás, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze, és Kelemen Imre atya, a Kelenföldi Szent Gellért templom plébánosa ünnepi beszédeik után együtt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.