Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 16. hétfő, Edit

Haris Ottóra emlékezünk

Újbuda   |   2018, július 11 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Albertfalván, az Etele Helytörténeti Gyűjteményben megtekinthetők azok az autómodellek, amelyeket a nemrég elhunyt Haris Ottó, a hazai autó- és motorgyártás elismert kutatója, testvérével együtt készített. A fivérek a magyar közlekedés múltjának dokumentálására és valósághű bemutatására törekedtek. Az Újbudán hatvankét évig élt mérnök február 13-án, 83 éves korában hunyt el.

A hazai gépjárműgyártás számos izgalmas fejezete közül az egyik kiemelkedő a Haris testvérek törekvése, hogy az elveszett vagy megsemmisült járművek történetét technológiailag is hű modelleken keresztül mutassák be. A testvérpár évtizedekkel ezelőtt Lenin páncélautójának hasonmását is elkészítették. Az 1:5 és 1:10 méretarányú modellek építését 1954-ben kezdték meg, majd a következő 50 évben nagyjából 1200 darab került ki a kezük alól. A Haris testvérek modelljeit 1965 után a nagyközönség is láthatta az általuk életre hívott múzeumban; sőt, a Móricz Zsigmond körtéri gyűjtemény párját 1989-ben, Las Vegasban is megalapították.

Lenin páncélautójának mása. A kép jobb szélén Haris Ottó és Haris Lajos mérnök-tervezők, a Csepel Autógyár részéről ők irányították a kivitelezést.

Fotó: fortepan

A Haris-féle modellek érdekessége nem csak a nagy darabszám. Történeti jelentőségüket emeli, hogy a testvérek mindig törekedtek az adott jármű eredeti gyártás-technológiáját használni a modell készítésekor, tehát nemcsak festésük, alakjuk, hanem anyaguk is megegyezik. Néhány modell jelenleg is megtekinthető Albertfalván, az Etele Helytörténeti Gyűjtemény részeként; ezeken keresztül Haris Ottó tovább segíti a magyar közlekedés múltjának megismerését.

A neves mérnök és kutató, aki 62 évig volt Újbuda lakosa, február 13-án hunyt el.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Hatástalanították a bombát  

A Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei vasárnap délben hatástalanították a Szent Margit Gimnáziumnál még hétfőn, egy építkezésen talált második világháborús, 250 kilogrammos amerikai légibombát, a rendőrség feloldotta az útlezárásokat. A lakásukból ideiglenesen kiköltöztetett szentimrevárosi lakókat a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornatermében várták, amely a zárás idején befogadóhelyként üzemelt.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.