Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. szerda, Edina

Hatékony berendezések és rendszerek önkormányzati támogatással

Újbuda   |   2019, augusztus 29 - 11:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

.

Öt éve indult útjára az önkormányzat támogatásával életre hívott, az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett és lebonyolított Lakásvédelmi Akcióterv Program. Ennek egyik első eleme volt a Biztonsági Rács Program: a pályázat keretében elsősorban nyugdíjasok, megváltozott munkaképességűek, hátrányos helyzetűek kaphatnak biztonsági rácsot lakásuk, ingatlanuk bejárati ajtajára.
Egy másik, ugyancsak több lépcsőben zajló programban elektromos ajtóékeket, illetve belépésjelző riasztókészülékeket adtak ingyenesen újbudai nyugdíjasoknak a lakásukat érő illetéktelen behatolási kísérletek megakadályozása érdekében. Az elektromos ajtóék egy ajtó alá helyezhető szerkezet, amely hangjelzést ad ki, ha valaki benyit az ajtón. A szintén hangjelzéssel működő belépésjelző riasztókészülék ajtó- vagy ablakkeretre is felszerelhető.
A lakásvédelmi akcióterv szerves része a Társasházi Kamerarendszer Program. Ez elsősorban preventív célokat szolgál, mert a térfigyelő kamerák kihelyezése tapasztalatok szerint jelentősen csökkenti a betörések, lopások, rablások és más bűncselekmények előfordulását. A kamerarendszerek ugyanakkor azzal is támogatják a rendőrség munkáját, hogy a felvételek segítségével könnyebben azonosítható egy-egy bűncselekmény feltételezett elkövetője, ha bizonyítható, hogy a kérdéses időszakban a helyszínen járt.
Újbudán a többszöri fejlesztéseknek köszönhetően ma már több mint száz térfigyelő kamera segíti a közterület-felügyelet és a kerületi rendőrkapitányság munkatársait a szabálysértések és bűncselekmények megelőzésében, illetve a tettesek kézre kerítésében. A rendszer kiépítése 49 analóg egységgel kezdődött, a kamerák felvételeit akkor még szabadidős rend­őrök és közterület-felügyeleti munkatársak figyelték, akik egy azonnal reagáló autós járőrrel álltak kapcsolatban. A rendszer központja mára átkerült a XI. kerületi rendőrkapitányságra, a képeket az ottani munkatársak figyelik. Az önkormányzat ezekkel a fejlesztésekkel nemcsak a kerületben élők biztonság­érzetét növeli, hanem az épített környezetet is segíti megóvni a rongálásoktól. Az első sikerek után ezt a programot is újraindították 2017-ben.
A bűncselekmények megelőzését segíti elő és a magántulajdon biztonságát erősíti a riasztórendszer program is: a felszerelt riasztórendszerek jó eséllyel elrettentik a betörőket.

A biztonságérzethez tartozik az egészség, sőt, olykor az élet megvédésének lehetősége is. Az ingatlanokban rendkívül sok helyen fenyeget szén-monoxid-mérgezés, a tűz veszélye pedig szinte mindenhol fennáll, ezért az önkormányzati akcióterv részeként tavaly kedvezményes árú szén-monoxid-érzékelő, illetve füstérzékelő berendezésekre is lehetett pályázni.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ideiglenes forgalomkorlátozás Újbudán  

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2020. február 27-én és 28-án Budapest XI. kerületében - írja a közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.