Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Homokszobrot avattak a Pátria Nyomda születésnapján

Újbuda   |   2018, szeptember 11 - 15:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gutenberget, a könyvnyomtatás atyját ábrázolja az a 3,5 méteres homokszobor, amelyet a Pátria Nyomda Zrt. 125-ik születésnapja alkalmából avattak fel. A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen szó volt a hazai nyomdaipar helyzetéről, valamint az ország egyik legnagyobb magyar tulajdonú, a kerületben lévő nyomdája, a Pátria és az önkormányzat együttműködéséről.

Homokszobrot avattak a Kopaszi-gáton a Pátria Nyomda megalakulásának 125. éves évfordulója alkalmából. A művet a világhírű magyar homokszobrász, Monostori Ferenc készítette.

A Kopaszi-gáton tartott ünnepi sajtótájékoztatón leleplezett alkotáshoz 25 köbméter homokra volt szükség, a szobor tömege 30 tonna. Az alkotás az időjárástól függően néhány hónapig marad fenn; főként a fagy és a vandalizmus árthat neki.

Az 1893-ban alapított, 400 főt foglalkoztató vállalat vezérigazgatója, Simon László beszédében a nyomdaipar hazai helyzetéről is beszélt. Felhívta a figyelmet az informatika szerepére és az automatizálásra, szó volt arról, hogy a mai nyomdák mást állítanak elő, mint tették azt ötven, vagy akár húsz évvel ezelőtt. A Pátriában például nem csak újságot, nyomtatványokat állítanak elő, hanem a kor kihívásaihoz, igényeihez alkalmazkodva - a hűtőmágnesektől kezdve, a több méteres matricán át, a textilre nyomott képen keresztül, egészen a csomagolópapírig - igen széles a termékpaletta (szerkesztőségünk kiadványa, a Pont Magazin is a Pátria nyomtatásában készül). Simon László hozzátette: a nyomdaipart is sújtja a munkaerőhiány, a mintegy 15 ezer főt foglalkoztató ágazat akár azonnal képes lenne több ezer dolgozót felvenni. Állítása szerint a nyomdaipari dolgozók bérezése a hazai középmezőnybe tartozik, biztos megélhetést kínálva. Úgy tűnik azonban, hogy az utánpótlás elmaradása nem pénz vagy munkakörülmény kérdése, hanem számos, az iparágat sújtó kortünet, ezért - a körülményekhez alkalmazkodva - a nyomdaipar is átstrukturálódik.

Az évfordulós eseményen Hoffmann Tamás polgármester is részt vett. Beszédében kiemelte a Pátria Nyomda jelentőségét, méltatta a vállalat környezettudatosságát, a környezet védelméért tett erőfeszítéseit. Hozzátette: az önkormányzat egyebek mellett az építmény- és telekadó szinten tartásával segíti a vállalkozásokat, továbbá infrastruktúrájával és közlekedési hálózatával járul hozzá a nyomdában dolgozók mindennapjaihoz.

T. K.


LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.