Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. kedd, Tivadar

Horvát történelem horvátul a Gellértben

Újbuda   |   2018, április 11 - 12:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Már horvátul is olvasható Sokcsevits Dénes Horvátország történelmét összefoglaló könyve. Az eredetileg magyar nyelvű kiadvány 2011-ben jelent meg, a mostani, horvát nyelvre lefordított kötetet április 10-én mutatták be a Danubius Hotel Gellértben.

Sokcsevits Dénes Horvátország történelmét összefoglaló, 2011-ben magyar nyelven megjelent könyve mostantól horvátul is olvasható. A horvát nemzetiségű szerző - jelenleg a Zágrábi Magyar Intézet igazgatója, korábban Újbuda Horvát Önkormányzatának elnökhelyettese volt - régóta kutatja Horvátország múltját, egészen a 7. századig vezette vissza a történelemi szálakat. Munkásságát örömmel fogadták Horvátországban, új nézőpontok bemutatásával erősíti a két nemzet kapcsolatát. Korábban nem készült ilyen jellegű összefoglaló az ország múltjáról, amelynek történelme szorosan összefonódik Magyarországéval.

A horvát nyelvre lefordított kötetet Molnár Antal, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történelemtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa mutatta be a Danubius Hotel Gellértben április 10-én. Az eseményen jelen volt Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója, valamint Újbuda Horvát Önkormányzatának vezetője is. Németh Istvánné elnök méltatta a professzor munkásságát, elmondta: nagy sikere van a kiadványnak, amelyet megjelenése óta több horvát településen is bemuttak. Szerinte nyelvezete miatt nemcsak a szakmai közönségnek értékes, hanem bárki megérti aki a történelem iránt érdeklődik.

A szerzőtől megtudtuk, hogy tervben van a négy évig készült történeti munka újabb magyar nyelvű kiadása.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda ismét gyászol  

Elhunyt Kissné Otta Katalin a Farkasréti Általános Iskola tanára. 1981 óta szíve mélyéből tanított magyar, dráma és rajztanárként valamint munkaközösség vezetőként az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.