Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 8. szombat, László

Hulladékgyűjtési tudnivalók: Nehezebb lehet a zsákok beszerzése

Újbuda   |   2020, május 8 - 12:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

A koronavírus-járvány miatt megváltozott a kommunális hulladékgyűjtő, illetve zöldhulladékgyűjtő-zsákok értékesítése. A FKF Nonprofit Zrt. továbbra is folyamatosan ellátja ilyen zsákokkal a viszonteladókat, ám ennek ellenére egyes üzletekben átmeneti készlethiány alakulhat ki – figyelmeztetett a társaság.

Egyes, korábban megszokott értékesítő pontok átmenetileg zárva vannak, beleértve a FKF ügyfélszolgálatait és bizonyos partnereit. Az aktuális értékesítői helyek listája megtalálható a társaság weboldalán (www.fkf.hu)

Az FKF néhány, a mostani helyzetben különösen fontos szabály betartására is felhívta a figyelmet:

- A tartályokat, zöldhulladékgyűjtő- és többlethulladékos zsákokat legkésőbb az ürítés napján reggel 5 óráig helyezzük ki, elérhető helyre. (A szabálytalanul parkoló autók miatt az FKF munkatársai sokszor nem tudják megközelíteni az edényeket.)

- A potenciálisan fertőző hulladékot (például szájmaszk, gumikesztyű, papír zsebkendő, ételmaradék) zárt csomagolásban, akár használt zacskókban helyezzük a gyűjtőtartályokba.

- Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a tartályok ne boruljanak ki, illetéktelenek ne férjenek hozzájuk.

- A huzamosabb otthonlét során is törekedjünk a keletkező hulladék, különösen a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentésére.

- Használjuk újra a zacskókat, műanyag dobozokat! Ha lehet, vásárláskor lebomló vagy újrahasznosítható csomagolást válasszunk.

- Fokozottan ügyeljünk a szelektív hulladékgyűjtők használatára: a kék fedelű tartályba kizárólag papírt, a sárga fedelűbe csak csomagolási műanyagokat, kilapított flakonokat, illetve fém italosdobozokat dobjunk.

- A kommunális gyűjtőtartályokba csupán annyi hulladékot tegyünk, hogy a tetejét le lehessen csukni.

- A kiürítések után lehetőleg mossuk ki, fertőtlenítsük a tartályokat.

- A közterületeken található szelektív gyűjtőszigetek tartályai és más utcai hulladékgyűjtő edények mellé a fokozott fertőzésveszély miatt se tegyünk semmit, például háztartási hulladékot, lomot. (Ezt általában is jogszabály tiltja.)

Óvatosan bánjon a fertőző hulladékkal!

  • A használt maszkokat, kesztyűket, papírzsebkendőket, ételmaradékokat és más esetleg fertőző hulladékot zárt csomagolásban helyezzék a szemétgyűjtőkbe!
  • Kihelyezéskor fertőtlenítsék a tartályok fogantyúját, az ürítéseket követően pedig mossák ki, ha mód van rá fertőtlenítsék is a tartályokat.
  • A kukákba csak annyi hulladékot tegyenek, hogy a teteje lecsukható legyen!
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Párakapu, árnyékoló és ivóvíz a kormányhivatali ügyintézésre váróknak  

Aki járt mostanában hivatalos ügyet intézni a Kormányablaknál, tudja, hogy esetenként kígyózó sorok is állnak a Bocskai úti épület előtt a hőségben. Újbuda Önkormányzata éppen ezért saját költségén árnyékolót, párakaput és ballonos ivóvizet helyezett ki a Kormányhivatal bejárata elé, hogy enyhítsék a kánikula hatásait, javítsák a sorban állók komfortérzetét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.