Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 27. szombat, Ákos, Bátor

Idén is házhoz megy az irodalom

Újbuda   |   2019, január 21 - 15:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megújult a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) és Újbuda Önkormányzata Könyvet Házhoz programja. Az erről szóló megállapodást a FSZEK Karinthy Frigyes Könyvtárban írták alá. A könyveket idén is az Újbudai Szociális Szolgálat (USZOSZ) juttatja el az időseknek és a mozgásukban korlátozott kerületi lakosoknak.

A Könyvet Házhoz együttműködés megújításáról szóló dokumentumot Hoffmann Tamás polgármester, Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója és Szepesfalvyné Magassy Márta, az Újbudai Szociális Szolgálat (USZOSZ) intézményvezetője írta alá. A megállapodásnak köszönhetően azok is hozzájutnak a könyvállományhoz, akik idős koruk vagy fogyatékosságuk miatt nem tudnak eljutni a kerületi könyvtárakba. A könyveket, kiadványokat, hangoskönyveket, DVD-ket, illetve az elektronikus adathordozókhoz szükséges felszerelést az önkormányzat finanszírozásával és az Újbudai Szociális Szolgálat közreműködésével, autós futár juttatta el az igénylőkhöz.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Fodor Péter elmondta: a Könyvet Házhoz program évek óta népszerű, a szolgáltatás a 11. kerületben kifogástalanul, sikeresen működik, tavaly csaknem ezer igény érkezett. Szerinte a program sikere az önkormányzati együttműködésnek köszönhető. Úgy véli, az olvasói szokások, a digitális kor előre haladtával folyamatosan változnak, ezért azokhoz alkalmazkodva segítik az olvasókat. Véleménye szerint, a magyarok szeretnek olvasni, ráadásul minél többet olvas valaki, annál hatékonyabban tud kommunikálni.

Hoffmann Tamás polgármester szerint a Könyvet Házhoz program ahhoz is hozzájárul, hogy a 60+-os korosztály, valamint az otthonukhoz kötött emberek is pallérozhassák tudásukat. A programot a FSZEK és Újbuda Önkormányzata 2003 óta látja el közösen. Hoffmann Tamás hangsúlyozta: az olvasás mindenkié, az önkormányzat kiemelt figyelmet szentel a gyerekekre, velük az olvasás élmény megszeretésére. Úgy véli, a feladat másik része, hogy az idősebbek is hozzájussanak a kulturális tartalmakhoz. A könyvtárba járás ugyanakkor közösségteremtő erővel bír, ezért a FSZEK Karinthy Frigyes Könyvtár minap befejezett felújításával az önkormányzat ezen élményhez is hozzájárul. Az újonnan megnyitott könyvtár ezentúl még barátságosabb környezetben és lifttel várja a látogatókat.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A Magyar Parasport Napját ünnepeltük  
 

Február 22-én ünnepeljük 2017 óta a Magyar Parasport Napját. 1970. február 22-én, ugyanis ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.