Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Idén is van Gyerekegyetem a BME-n

Újbuda   |   2018, július 10 - 15:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

A BME negyedik alkalommal indította el a Gyerekegyetemet, amelyen élményszerűen ismertetik meg a műszaki és természettudományokkal a fiatalokat.

- Érdemes figyelni, aktívnak lenni, kérdezni, csapatban dolgozni, és ismerkedni, mert itt életre szóló barátságok alakulhatnak ki – hívta fel az idén ismét megrendezett Gyerekegyetem fiatal résztvevőinek figyelmét Józsa János rektor. Az akadémikus „A víz, a földrengés és a tűz katasztrofális ereje” címmel tartott nyitóelőadásában szemléletesen beszélt a hazánkban, valamint a világon másutt áradó folyókról, szakadó gátakról, hullámzó tavakról, rengő óceánokról és hidakról 305 alsó tagozatos diáknak, akik a kéthetes rendezvény első turnusának programjaira érkeztek. Józsa János videofelvételek és fotók segítségével bemutatta a Duna, a Tisza és a Rába 2013-as árvizeit, azok hatásait, a budapesti árvízi védekezés módszereit, beszélt jégzajlásról- és torlódást, a vörösiszap-katasztrófáról és számítógépes szimulációkkal szemléltette az ezer évente előforduló árhullámok következményeit.

A BME Gyerekegyetem elnevezésű nyári tudományos tábora 2015-ben indult a Műegyetemen, akkor 300 gyerek zárta sikerrel tanulmányait. 2016 óta már két turnusban, évente több mint 600 gyermek vesz részt a két hetesre duzzadt rendezvényen, ahogyan idén is csaknem ennyi lesz a program végén oklevelet szerző tanulók száma. Az első turnusban az általános iskolás 2-5. osztályos gyerekek vesznek részt, míg a jövő heti második szakaszban a 6-8. osztályosok. A program minden nap 9-kor kezdődik és 17 óráig tart. A szülők elkísérhetik a gyerekeket a helyszínre, de az előadásokon – mint az igazi egyetemi életben is – csak a diákok vehetnek részt. A fiatalok felügyeletét, kísérését a helyszínek között egyetemi hallgatók és doktoranduszok végzik.

- Azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen az egyetemi élet nálunk, ha később kedvet kapnátok hozzá – hangsúlyozta köszöntőjében Orosz László egyetemi docens, aki a Gyerekegyetem szimbólumává vált műegyetemi bagolynak öltözött be, és feladata az események felvezetése és a résztvevők kísérése az előadásokon. A program több, már tavaly is nagyon népszerű előadással folytatódik, egyebek mellett szó lesz az állatok mozgásáról, a varázslatos kémiáról, és a kisméretű műholdakról, de új témaként ismerkedhetnek meg a gyerekek a zenében megjelenő fizikával. A szemináriumok is izgalmas és tartalmas programot kínálnak. A tavalyihoz képest új tanköri foglalkozások is lesznek, így például Göcsei Gábor egyetemi adjunktus (VIK) a villámok, Károly Dóra tanársegéd (GPK) pedig az orvostechnikai alkalmazások rejtelmeibe enged bepillantást.

forrás: bme.hu

képek: bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar  

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.