Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Idén két hónapig tart a farsang

Újbuda   |   2019, január 7 - 14:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elkezdődött a farsang időszaka, amely minden évben vízkereszttől tart hamvazószerdát megelőző keddig. 2019-ben ez a nap március 6-ra esik.

A keresztény naptárban január 6-a a Vízkereszt napja; amely őskeresztény ünnepként Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe. Ide sorolják a napkeleti bölcsek imádását, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint első csodatételét (a víz borrá változtatását) a Kánai menyegzőn. A vízkereszt a karácsonyi ünnepkör végét jelzi, a kifejezés a vízszentelés hagyományára utal.

A karácsonyi ünnepkör végét jelzi a karácsonyfa ilyenkor szokásos elbontása is. - Sok néphagyomány kapcsolódik a vízkereszthez, például a háromkirály-járás, amikor a bibliai háromkirályokat - Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt - megszemélyesítők házról házra mentek, énekeltek és köszöntötték a háziakat - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 adásában. Ilyenkor került sor a házszentelésre is; a házra felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűit és az aktuális évszámot, ezzel kívánták megvédeni a portát és lakóit minden rossztól. Rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak a szentelt víznek: ezzel hintették be azokat, akik útra keltek, a gyermeket váró asszonyokat, a vajúdó nőket, az újszülötteket, a lakodalomba indulókat, a haldoklókat és a halottakat is - sorolta a néprajzkutató.
Az utóbbi években ismét előtérbe került, erősödött a házszentelés hagyománya. Az ajtófélfára ilyenkor felírják az évszámot és a „Christus Mansionem Benedicat” („Krisztus áldja meg e házat!”) kezdőbetűit, idén a következő formában: 20 + C + M + B + 19. A többi fontos naphoz hasonlóan vízkereszthez is kapcsolódik időjárás-jóslás, vagyis ha január 6-án hideg volt, korai tavaszt vártak.

A farsang ideje minden évben vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig, azaz húshagyókeddig tart. A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd, azaz a húsvétvasárnap előtti negyvenhetedik nap. Legkorábbi lehetséges dátuma: február 3., a legkésőbbi március 9. Idén ez a nap március 6-a, vagyis 2019-ben a farsangi időszak január 6-tól g március 6-ig tart.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímavédelem – Klímatudatosság  

Újbuda Klímastratégiája 2030-ra egy klímatudatos módon fejlődő kerület jövőképét vetíti előre, ahol egészséges környezetben, az épített és természeti értékeket megőrizve, fenntartható módon fejlődve, az energiafelhasználás hatékonyságát növelve, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve élünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.