Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

Integrációt segítő program indul az óvodákban

Újbuda   |   2014, november 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az óvodai integrációt támogatja Újbudán a most indult Közös a Napunk! program. A kezdeményezés újszerű megközelítéssel segíti a gyerekek, a szülők és óvodapedagógusok együttműködését a tolerancia, a befogadóbbá- és elfogadóbbá válás felé.

A Kézenfogva Alapítvány az általános iskolákban már jól működő „Osztályfőnöki óra” modellje alapján, óvodások körében is hasonló közvélemény formáló programot valósít meg, együttműködve az Újbudai Önkormányzattal, a Montágh Imre Általános Iskolával és az Újbudai Ezüstfenyő Óvodával.

A program három elemből áll. A Kézenfogva Alapítvány harminc órás pedagógus továbbképzése adja az óvodapedagógusok számára biztosított felkészítés és így a program egyik alapját. Ennek gerince egy közös érzékenyítő délelőtt, ahol fogyatékosokkal, úgynevezett tapasztalati szakértőkkel találkoznak és beszélgetnek a résztvevők. - Pedagógusoknak hetedik éve tart hasonló komplex felkészítéseket az alapítvány, melyeken eddig közel 200-an vettek részt. A közös együttlét tudja lebontani azokat a falakat, melyeket a társadalom és mi magunk építünk a fogyatékos emberek és az épek társadalma között- hangsúlyozta Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A program második elemeként olyan rendhagyó előadásokat szerveznek, amelyek nem csak integráltak, hanem interaktívak is. Sárközi Johanna, Hűse Krisztina és Papp Szabolcs, Zene a dombtetőn című meséje az óvodapedagógiai és gyógypedagógiai szempontokat figyelembe véve is helytálló. A mesét a Montágh Imre Általános Iskola tanárai segítségével tanulták meg fogyatékos és speciális nevelési igényű tanulóik.
Harmadik elemként óvodás gyermekek szülei beszélgetnek szakemberekkel gyermekeikről és a sérült, fogyatékos gyermekekről, szülői nehézségekről, nevelésről, elfogadásról és mindarról, ami a mesével előkerül.

Molnár László alpolgármester szerint több kerületi, fővárosi integrációt segítő akkreditált tanfolyam is indult, ám a szemléletformálás olyan módja, mint a jelenlegi, még újszerű. - Egyediségét az adja, hogy résztvevői biztonságos környezetben, saját tapasztalatokat és élményeket szerezhetnek a fogyatékosságokról egy mesén keresztül, amelyet utána felkészített óvónőkkel dolgoznak fel – mondta. A Nem Adom Fel Alapítvány szemléletformáló programjain a polgármesteri hivatal dolgozói személyesen találkoznak, beszélgetnek a fogyatékos emberekkel, megismerik, elfogadják őket. - Nálunk is dolgoznak sérült emberek, például az építési, a pénzügyi osztályon, de Európai Uniós programunkat is látássérült vezeti. A fogyatékos emberekkel közösen végzett munka sokunknak adott új lendületet – hangsúlyozza az alpolgármester.
Az Újbudai Ezüstfenyő Óvoda elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. - A program során meghirdetett képzésnek köszönhetően óvónőink őszintén, empátiával fordulnak a gyermekek és a szülők felé - mondta Molnár Mariann megbízott óvodavezető.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.