Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. péntek, Ferenc

Ismét fákat ültettek a kerületben

Újbuda   |   2017, május 18 - 13:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Veled zöldül! környezetvédelmi program részeként a Fehérvári és a Mezőkövesd utca kereszteződésénél ültettek el kilenc facsemetét. Ezzel le is zárult a fatelepítési akciósorozat első üteme.

A Fehérvári és a Mezőkövesd utca kereszteződésénél Hoffmann Tamás polgármester helyezte el a fák ültetésének sorrendjét jelző táblát. Elmondta, cél, hogy november 11-éig összesen 1111 fát ültessenek el a kerületben. Az akció a Föld Napján, április 22-én kezdődött és két ütemben valósul meg, a tavaszi időszakban 570-580 fa került a helyére. A zöldítéssel a környezettudatos gondolkodásra, a közösségi zöld területek bővítésére és megóvására hívja fel a figyelmet az önkormányzat.

Farkas Krisztina önkormányzati képviselő hozzátette, Albertfalván a Kisköre-Fegyvernek utca sarkánál kezdődött a faültetési akció, ami elsősorban fapótlás volt. Ősszel egy kertészeti adománynak köszönhetően tovább zöldül az Abádi tér környéke, amit a képviselő virágokkal tenne még élhetőbbé.

Újbuda jelentős zöld területtel rendelkezik – a 12 százalékos aránnyal a fővárosi kerületek első harmadában van –, ezt meg kell őrizni, illetve ahol lehet fejleszteni kell. A mintegy 1,2 millió négyzetméternyi zöld felület fölött őrködő önkormányzat az elmúlt években is kiemelten kezelte a fa- és cserjeültetéseket: 2010–2015 között összesen 2850 fát és több mint 16 ezer cserjét telepítettek a kerület közterületein, parkjaiban, játszóterein, illetve az önkormányzati tulajdonú óvodák és iskolák udvarain.

Újbuda Önkormányzata 2009 óta helyi rendeletben határozza meg a magánterületi fakivágás szabályait és a kötelező fapótlás mértékét. Az áprilisban elfogadott új rendelet a közterületi fapótlás mértékét és módját, valamint a magánterületi fakivágás eljárásmódját is szabályozza. A közterületre vonatkozó előírások 2017. május 4-étől érvényesek, míg a magáningatlanokra vonatkozó szabályok 2017. június 1-jétől lépnek hatályba. Lényeges eltérés, hogy az engedélyköteles fakivágás területi hatálya változott: az egész kerületre kiterjed, vagyis június 1-jétől ott is engedélyköteles lesz a fakivágás, ahol korábban nem kellett engedélyt kérni.

Az elmúlt esztendőkben több kerületi és fővárosi vállalat is ajánlott fel facsemetéket az önkormányzat számára, ezeket sokszor a cégek munkatársai végezték el önkéntesen, szakemberek irányítása mellett.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megnyitott az Újbudai Adventi Vásár

Idén először a Bikás Parkban nyitott meg az Újbudai Adventi Vásár, amely egészen szentestéig kínál színes, ünnepi programokat. A megnyitón a Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermekkara és a Petőfi Musical stúdió teremtettek karácsonyi hangulatot, a frissen elkészült korcsolyapályát pedig műkorcsolya bemutatóval avatták fel. Advent első vasárnapján Dr. László Imre polgármester, dr. Gáncs Tamás, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze, és Kelemen Imre atya, a Kelenföldi Szent Gellért templom plébánosa ünnepi beszédeik után együtt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.