Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. kedd, Tivadar

Játszóteret álmodtak maguknak az ökoiskolások

Újbuda   |   2014, május 9 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Használt tojástartóból, teásdobozokból, vécépapírgurigából építették meg álomjátszóterüket a Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola tanulói. A háromdimenziós alkotásokból kiállítás nyílt a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán.

Egyhetes workshoppal és komoly kutatással kezdődött az uniós pályázat keretében megvalósuló Öröm a játék, bánat a tér című foglalkozássorozat, amelynek eredményeként az elsősök és a negyedikesek alaposan megszemlélték az iskolájuk közelében lévő Erőmű utcai játszóteret. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által készített modul – amit az ökoiskola megvalósított – a fenntarthatóságra nevelés hiányterületeire reagál, és példát mutat a helyi környezetre építő valós tanulásra.

A tárlat megnyitóján a negyedikesek büszkén vezetik körbe a vendégeket a látnivalókon: a hulladékból elkészített tervek között liftes mászóka és bungee jumping is szerepel. Wiesnerné Németh Mária tanítónő maga is meglepődött a gyerekek lelkesedésén és kreativitásán: – Elragadta őket a hév, hogy a saját környezetüket alakíthatják – mondja. – Logót, játékokat terveztek, ezekből maketteket, majd modelleket készítettek – tette hozzá. A foglalkozások során a gyerekek felmérték, mi az, ami tetszik nekik, és mi az, ami nem a játszótér jelenlegi formájában. Így született meg az öröm-bánat térkép, amiben a bánatos helyeket fel kellett vidítaniuk. Miközben a bánatot örömre cserélték, ökojátszóterekről, fenntarthatóságról tanultak.

Saly Erika, az OFI pedagógiai fejlesztője is rendkívül elégedett az eredménnyel. Egyedülálló ugyanis, hogy egy kezdeményezésre minden szereplő ennyire jól reagáljon. – A program célja, hogy a modul használható és könnyen adaptálható legyen. Kinyitom az iskolát, és behozom azokat, akik támogathatják, így került a képbe az önkormányzat, majd az egyetem – mondta. Az együttműködés úgy jöhetett létre, hogy az önkormányzat Főépítészi Irodája felkarolta a diákok kutatási munkáját, és megszervezte a kiállítást, amit az egyetem „A zöld infrastruktúra dimenziói” című konferenciája befogadott.

K.V.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda ismét gyászol  

Elhunyt Kissné Otta Katalin a Farkasréti Általános Iskola tanára. 1981 óta szíve mélyéből tanított magyar, dráma és rajztanárként valamint munkaközösség vezetőként az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.