Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. vasárnap, Elza

Jótékonysági mézeskalács sütés

Újbuda   |   2017, december 1 - 08:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Katonai árváknak és az újbudai gyermekotthon fiataljainak sütött mézeskalácsot Borbás Marcsi televíziós műsorvezető, valamint Simicskó István országgyűlési képviselő. A nem mindennapi eseményt az Auguszt Cukrászdában tartották.

Különös meglepetéssel rukkolt elő az advent idején Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője. Úgy döntött, életében először mézeskalácsot süt, hogy megédesítse a napjait azoknak a gyerekeknek is, akik kénytelenek az adventi időszakot szüleiktől távol tölteni. - Csak a jóisten képes nagyot alkotni. Mi emberek, csak apró, kicsi dolgokat tudunk tenni embertársainkért. Ha ezeket szeretettel tesszük, akkor felértékelődik a cselekedetünk jelentősége. Ez a közösségi élet alapja, ez ad igazi értelmet a földi életünknek – fogalmazott a politikus, aki Borbás Marcsit televíziós műsorvezetőt hívta segítségül a sütéshez. A gasztroangyal örömmel vállalta a feladatot, hogy az őrmezei Kossuth Lajos Gyermekotthon lakóinak és katonai árváknak (azok a gyerekek, akiknek szülei katonák voltak és meghaltak) süssön. A magyar gasztronómia koronázatlan királynőjének nagymamája szerint az ember a hangulatát is belefőzi az ételbe. - Remélem a gyerekek, akik ezt megkapják, érezni fogják, milyen sok szeretettel és jókedvvel készítettük nekik a süteményeket.

A közös sütés fesztelen hangulatban zajlott, a beszélgetés során szó esett az adventi várakozás öröméről, a kereszténységről és a családi hagyományokról is. Egyebek mellett az is kiderült, hogy mindkettőjüknek a karácsony az év leginkább várt ünnepe, és hogy egyikük asztaláról sem hiányozhat Szenteste a halászlé és a bejgli.

A tökéletes mézeskalács
- az Auguszt cukrászda receptje -
Hozzávalók:
• 75 dkg liszt
• 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
• 4 evőkanál méz
• 4 evőkanál víz
• 1 kis kanál szódabikarbóna
• ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, citromhéj, narancshéj
Elkészítése: A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, addig, amíg össze nem áll a tészta. Vizet csak akkor adjunk hozzá, ha a tészta nem egységes. Az összeállt masszát pihentessük egy napig a hűtőben. Másnap vegyük elő és nyújtsuk kb fél centis vastagságúra, majd karácsonyi kiszúró formákkal szaggassunk figurákat belőle. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 7-8 percig.
Ha elkészült díszítsük glazúrral, egy tojásfehérjét 15-20 deka átszitált porcukorral keverjünk össze és habzsákból rajzoljunk rá mintát. Ha szeretnénk, díszíthetjük még cukrokkal, dióval, csokival. Az elkészült mézeskalácsot tegyük fém edénybe, nagyjából három napon belül megpuhul.

K. A.