Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Kertészkedjünk bátran!

Újbuda   |   2017, május 2 - 08:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

A jó idő beköszöntével végre kekerülhetnek a kerbe a mediterrán növények. A teleltetés megviseli őket, ezért fontos az alapos átvizsgálás. Gáfor Gergő, a Fitoland Kft. okleveles kertészmérnöke hasznos tanácsokkal látja el az olvasókat.

A leanderek egész évben folyamatosan nőnek és virágoznak, ezért nagyon sok tápot és gyakori átültetést igényelnek. Célszerű az átültetésen már a kirakáskor túlesni. Válasszunk egy-két mérettel nagyobb cserepet, ültessük át általános, vagy mediterrán virágfölddel, a megnyúlt hajtásokat pedig vágjuk vissza. Amennyiben leanderünk a tél során nagyon felkopaszodott, a hajtások felét 20-30 cm-re metsszük vissza. Amikor az új hajtások elérik a 30 cm-t, a többi hajtást is vágjuk le, így növényünk nyár közepére megújul, felfrissül.

A citrusfélék nehezen viselik a telet a lakásban ezért gyakran sok levelük lehullik. Ilyen esetben a gyümölcsöket szedjük le, a növény hajtásit felére vágjuk vissza és csak akkor öntözzük, ha földje már kiszáradt. Átültetni csak akkor célszerű, ha már új leveleket hozott.

A kertészek nagy kedvence a murvafürt. Azonban ez a növény is gyakran felkopaszodik a tél során. Kirakás után öntözzük óvatosan, kezdjük el tápozni virágzó növényekhez való táppal és ültessük át, ha már új leveleket hozott. A murvafürt futónövény, ezért érdemes támrendszerre futtatni és gyakran visszavágni a nyár során.

A kínai rojtosvirág (Lorpetalum) a lakásban is szépen telel. Világos helyen télen is virágzik. Kirakáskor ültessük át és vágjuk vissza, hogy szép sűrű legyen egész nyáron. Tápozzuk rendszeresen, így egész nyáron virágozni fog.

Évről évre egyre divatosabb mediterrán növény a japán teacserje. Bimbói ősszel jelennek meg és tavasszal nyílnak. Ha lakásban, a melegben teleltetjük, a bimbók decemberben is kinyílhatnak. Ha kitettük a szabadba, ültessük át és ha levirágzott, vágjuk vissza.

Kedvelt mediterrán balkonnövény a kristályvirág (Mezambrianthemum). Pozsgás növény lévén jól tűri a szárazságot és a tűző napot, hullámokban egész nyáron virít. Tavasszal ültessük át és tegyük ki a napra.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Pótlóbusz jár esténként az 1-es villamos kelenföldi szakaszán  

Április 23-tól várhatóan május 2-ig rövidített útvonalon, a Bécsi út / Vörösvári út és a Budafoki út / Dombóvári út között jár az 1-es villamos esténként. A BKV munkatársai a Szerémi úti, fűburkolatú vágányszakaszon a gyeptéglákat cserélik. Az 1-es villamos kelenföldi szakaszán a meghosszabbított útvonalon, Kelenföld vasútállomás és a Budafoki út / Dombóvári út között közlekedő 103-as busszal utazhatnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.