Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. szerda, Tekla

Kerületi ügyekben össze kell tartanunk

Újbuda   |   2020, január 29 - 11:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Molnár Gyula, Újbuda és Budafok–Tétény országgyűlési képviselője a 2020-as év célkitűzéseiről és az elmúlt időszak tapasztalatairól beszélt lapunknak.

Ön korábban Újbuda polgármestere volt. Ha most tehetnénk egy időutazást, és össze kellene hasonlítania az akkori és a mai Újbudát, mit mondana?
A politikában ritkán használjuk azt a kifejezést, hogy elmaradt haszon, ez főként gazdasági kategória. De nekem most ez jut eszembe. Újbuda néhány dolgot az elmúlt időszakban nem használt ki, illetve bizonyos dolgokat elengedett. Itt van mindjárt a kerület elnevezése. Az Újbuda név felvétele még abban az időben történt, amikor én voltam a polgármester. Az alapkoncepció az volt, hogy a város mifelénk fejlődik. Van egy „régi” városrész, Óbuda, és van egy új, fejlődő, azok vagyunk mi, azaz Újbuda. Az előző vezetés szerintem kevesebbet foglalkozott azzal, hogy ez az újbudai öntudat és jövőkép továbbfejlődjön. A másik, amit kiemelnék, az épp a kerület fejlődése. Két irányból lehet fejleszteni. Egyrészt állami, önkormányzati, vagyis adófizetői pénzből, másrészt vállalkozói finanszírozásból. Ha ezek arányát jól alakítjuk ki, akkor az eredmény egy jól fejlődő kerület. Én úgy látom, az elmúlt időszakban a vállalkozók rengeteg lehetőséget kaptak Újbudától, ám az elvárhatónál kevesebb energiát fordítottak arra, hogy a profitjuk visszaforduljon a kerületbe. Ezen változtatni kell. A harmadik nagy probléma, hogy elképesztő sok építkezés van Újbudán. Ez jó, hiszen azt jelenti, hogy vonzó a kerület, drágák a lakások. Csak azt is látni kell, hogy ennek van egy „élhetőségi oldala” is. Fontos kérdés, hogy a rohamos gyarapodásban hogyan lehet közlekedni, hova fognak oviba, iskolába járni a gyerekek, lesz-e elég orvos és még sorolhatnám. Ezeknek a gondoknak a felvállalását, felelősségét és a megoldások keresését hiányolom az előző vezetéstől.


Milyen a kapcsolata a jelenlegi önkormányzati vezetőséggel?
László Imre polgármester úr számít az elődök munkájára, véleményére. Az én közreműködésemre is. Vissza kell térnünk oda, ami szerintem a világ normális folyása, hogy egy önkormányzat ne legyen a pártpolitikai csaták terepe. Az önkormányzati munkának egy térségről, nevezetesen Újbudáról, az itt élőkről kell szólnia. Ilyen aspektusból csak az utcának van jobb és bal oldala, nem pedig az önkormányzati döntéseknek. Nagyon egyetértek az eddig megjelent szándékokkal, ami a tiszta, rendezett és zöld Újbudát illeti. Így látom én is, és ahol tudom, segítem az új vezetés ezirányú munkáját.

Vannak már konkrét tervek, amelyeket az önkormányzattal együttműködve, azt támogatva visz be a parlamentbe?
Egész Dél-Buda egyik legégetőbb problémája a közlekedés. Meg kell találni a megoldásokat arra, hogy ne rajtunk keresztül folyjon az átmenő forgalom. Ez hidakat, elkerülő utakat feltételez, a tömegközlekedés fejlesztését feltételezi. Ez olyan tennivaló, amely a kerület–főváros–kormány metszetében áll, így kell elvégezni. A Budaörsi utat rendezni kell, mert ez a bejövő forgalom nyugati kapuja. Aztán ott a Bartók Béla út, amelynek a kulturális központiságát lehet és kell erősíteni, és ott van a Duna. Jobban ki kell használni a gyönyörű folyó közlekedési, kulturális, sportolási lehetőségeit. Ez mind-mind olyan munka, amely nemcsak az önkormányzatra hárul, hanem állami és kormányzati feladat is. És van még egy lényeges ügy. Bármennyire módos kerület Újbuda, a szociális kérdéseket nem szabad szőnyeg alá söpörnünk. Ezen a területen bőven van teendőnk. 2010 környékén 800–900 millió forint körül volt a szociális ellátás költségvetése, ez a törvények változása nyomán ma durván a felére csökkent. Ez a kerület szerintem meg tudná oldani, hogy újra többet költsön e célra. A törvények és a helyi rendeletek egyensúlyát meg kell találni. Például többletlehetőségek nyújtásával, úgymint a lakhatás támogatása, gyógyszertámogatás, önkormányzati segítség a gyermeknevelés költségeihez. Ennek megteremtése parlamenti feladat is. Ezekért az ügyekért dolgozom.

Befolyásolja, hogy Simicskó Istvánnal együtt képviselik Újbudát?
Mi nagyon jó viszonyban vagyunk, legalábbis én kedvelem őt. A parlamentben érezhető, hogy könnyebben mozog az, aki kormánypárti. Ám meggyőződésem, hogy ha lenne bármilyen ügy, amiben keresném Simicskó Istvánt, vagy ő keresne engem, mi biztosan támogatnánk egymást. Újbudai ügyekben össze kell tartanunk.

Ön Budafokot is képviseli. Milyen közös projektek szerepelnek a tervekben?
Olyan remek adottságai vannak a két területnek, hogy szimbiózisban tudnának együttműködni. A Duna-part, a közlekedési gondok közösek. Ha a MÁV-val meg lehet állapodni, hogy több helyen álljon meg vonat, ha az új Duna-híd megfelelő helyen lesz, az jó lesz Budafoknak és Újbudának is.

Mivel lenne elégedett 2020 végén?
Ha sokat haladna előre mindaz, amiről beszéltünk, boldog lennék. Lázas éven vagyunk túl, választások voltak, embert próbáló időszak volt. Én most annak örülnék, ha visszaállna a nyugalom. Tegye mindenki a dolgát, ne áskálódjunk, ne veszekedjünk, hanem hagyjuk dolgozni egymást. Ha ilyen évünk lesz, akkor szerintem elégedettek lehetünk.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda is csatlakozott az Európai Autómentes Naphoz!  

Ma van az Európai Autómentes Nap. Célja, hogy népszerűsítse az alternatív közlekedési megoldásokat: tömegközlekedést, biciklizést, gyaloglást, mely révén egy kis lépést tehetünk a karbonsemleges Európa felé.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.