Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. szerda, Tekla

Két évtizede van Moldvai táncház az FMH-ban

Újbuda   |   2018, november 27 - 15:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Huszadik születésnapját ünnepelte a moldvai magyar népzenét játszó Sültü zenekar a TEMI Fővárosi Művelődési Házában. A november 24-ei eseményre a moldvai csángó zene mestereit is meghívták.

Csángó művészekkel közösen ünnepelte a Sültü zenekar az FMH-ban működő moldvai táncház fennállásának huszadik évfordulóját. A jubileumi Sültü20 koncertre meghívták Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas, moldvai csángó népdalénekest, lányát, Petrás Alina népdalénekest, valamint Legedi László István és Hodorog András Népművészet Mestere díjas moldvai csángó furulyásokat is.

A Sültü az elmúlt két évtizedben Európa szerte népszerűsítette a moldvai csángók sodró lendületű muzsikáját, kéthetenként szombaton pedig a Fehérvári úti intézményben tart moldvai táncházat. Nem véletlen, hogy ennek a tájegységnek a zenéje a legnépszerűbb a táncos mulatságokon, hiszen a körtáncokat könnyű megtanulni, a zene izgalmas és ritmusos, a hangulat minden alkalommal fergeteges.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda is csatlakozott az Európai Autómentes Naphoz!  

Ma van az Európai Autómentes Nap. Célja, hogy népszerűsítse az alternatív közlekedési megoldásokat: tömegközlekedést, biciklizést, gyaloglást, mely révén egy kis lépést tehetünk a karbonsemleges Európa felé.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.