Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Két évtizede van Moldvai táncház az FMH-ban

Újbuda   |   2018, november 27 - 15:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Huszadik születésnapját ünnepelte a moldvai magyar népzenét játszó Sültü zenekar a TEMI Fővárosi Művelődési Házában. A november 24-ei eseményre a moldvai csángó zene mestereit is meghívták.

Csángó művészekkel közösen ünnepelte a Sültü zenekar az FMH-ban működő moldvai táncház fennállásának huszadik évfordulóját. A jubileumi Sültü20 koncertre meghívták Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas, moldvai csángó népdalénekest, lányát, Petrás Alina népdalénekest, valamint Legedi László István és Hodorog András Népművészet Mestere díjas moldvai csángó furulyásokat is.

A Sültü az elmúlt két évtizedben Európa szerte népszerűsítette a moldvai csángók sodró lendületű muzsikáját, kéthetenként szombaton pedig a Fehérvári úti intézményben tart moldvai táncházat. Nem véletlen, hogy ennek a tájegységnek a zenéje a legnépszerűbb a táncos mulatságokon, hiszen a körtáncokat könnyű megtanulni, a zene izgalmas és ritmusos, a hangulat minden alkalommal fergeteges.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.